Foto: TT Nyhetsbyrån

Qatar: ”Vi är inga vampyrer”

Uppdaterad
Publicerad

Qatar har fått massiv kritik från olika organisationer om hur VM 2022-arbetare behandlas.

Nu menar landets idrottsminister att saker kommer att hända.

Arbetsmarknadsreformer kommer att genomföras inom de närmaste månaderna.

Arbetarnas situation i samband med byggandet inför fotbolls-VM 2022 har uppmärksammats flertalet gånger. Så sent om i fredags kom rapporter om att minst 1 400 människor har dött i samband med byggförberedelserna.

Nu kliver Qatars idrottsminister, Salah bin Ghanem bin Nasser al-Ali, in i rampljuset. I en intervju med AP försäkrar han att landet kommer att genomföra arbetsmarknadsreformer inom de närmaste månaderna.

– Vi är i fokus nu, vilket är tufft, men det är något som verkligen behöver ett stort arbete från oss. Vi tar verkligen tag i detta problem ansikte mot ansikte. Vi gömmer oss inte, säger han till AP.

– Vi förstår problemen. För oss är det en mänslig fråga. Qatarer är inte ”onda människor som är vampyrer”, utan vi har känslor. Vi är ledsna, säger han.

Enligt AP är idrottsministern ”vag” gällande frågor som om alkohol kommer att serveras på arenorna och om homosexuella kommer få besöka mästerskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.