Foto: TT Nyhetsbyrån

RF:s råd till idrottsföräldrar: ”Ställ krav på föreningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Idag dömdes den tränare som stod åtalad för att ha utnyttjat och ofredat tre minderåriga tjejer i Södertälje. Men hur kan det hända? Och vad gör Riksidrottsförbundet för att förebygga sexuella övergrepp och trakasserier? ”Det är viktigt att vi pratar om det”, säger Anders Wahlström, ansvarig för barn- och ungdomsidrott på RF.

För ett och ett halvt år sedan fastställdes en ny lag som gav idrottsledare för barn och ungdomar rätt att begära ett begränsat utdrag ut brottsregistret, på samma sätt som personal i skola och barnomsorg. En lag som gör det lättare för föreningarna, att på ett tidigt stadium, hindra att ta in dömda personer i sin organisation.

– Föreningarna är generellt dåligt upplysta å ena sidan, men å andra sidan är de väldigt bra upplysta om man jämför med för några år sedan. Jag tror framför allt att de flesta föreningar har en bild av att det inte kommer hända just dem och därför är man oftast ganska dåligt upplyst. De föreningar som jobbar bra med dessa frågor är där det redan skett, säger Anders Wahlström, ansvarig för barn- och ungdomsidrott på RF.

Vad kan RF göra?

– Vi kan fortsätta arbeta som vi redan gör i våra 21 distrikt. Där har vi konsulenter som besöker föreningarna regelbundet. De kan bland annat stimulera via utbildningsinsatser.

Vem bär ansvaret för de här frågorna?

– De som kan göra skillnad är föreningarna själva. Föreningarna måste börja se på ledarrollen som ett förtroendeuppdrag och att det inte är självklart att du ska få vara tränare bara för att hen vill. Föreningen bär ansvaret för vem eller vilka de anställer, så det är där ansvaret ligger.

”Bry er om era barns idrottande”

Vad kan ni göra för att hjälpa föreningarna?

– När föreningarna pratar med oss om utveckling måste vi väva in dessa frågor kring trygghet och säkerhet extra mycket. Enligt min erfarenhet är det mer framgångsrikt än att specifikt förebygga sexuella övergrepp. För barnens bästa måste alla på naturlig väg tänka på vad som är bäst för barnen, så att man alltid kräver ett utdrag ur belastningsregistret när det är dags att tillsätta nya ledare.

Vad du skulle du ge för konkreta råd?

– Prata om det och lyft frågan på agendan, det är det enda råd man kan ge. Det är huvudnyckeln till att kunna börja förebygga. Annars går vi runt och tror att det aldrig kommer att hända hos oss. Och till föräldrarna: Bry er om era barns idrottande och ställ gärna frågan till föreningen vad de gör för att säkerställa barnens trygghet.

Råd till föreningar och föräldrar:

– Prata om det!

– Bry er om era barns idrottande och ifrågasätt föreningens tillvägagångssätt för att säkerställa ditt barns trygghet

– Läs RF:s utbildningsmaterial ”Trygga idrottsmiljöer”

– Ta hjälp av expertis i ämnet som hos BRIS och Rädda Barnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.