Rickardssons sjätte VM-titel

Uppdaterad
Publicerad

Det tog Tony Rickardsson två heat att säkra sitt sjätte VM-guld i speedway. Då hade han plockat de nödvändiga fyra poäng som krävdes i GP-tävlingen i Bydgoszcz.

-Det känns som en riktig lättnad, kommenterade han direkt efter sitt andra heat i tävlingen.

Rickardsson hade innerbanan i sitt första heat och ställdes mot Hans Andersen, Jaroslaw Hampel och Andreas Jonsson. Efter en tuff förstasväng vann Rickardsson heatet, knöt högernäven i en liten segergest.

I andra heatet startade Rickardsson från bana två, mot sig hade han Tomasz Gollob, Ryan Sullivan och Nicki Pedersen. Då kom Rickardsson inte iväg speciellt bra från start, var trea ut i första sväng. Med vissa bekymmer lyckades han sedan hålla den positionen.

-Det kändes som att det gick mer bakåt än framåt för mig i det heatet, det blir att byta cykel till nästa. Men det viktigaste var att jag tog den poäng som behövdes, sade en mycket glad Rickardsson som snabbt visade sex fingrar i luften efter den bärgade poängen.

Dålig laddning

Innan tävlingen såg Rickardsson samlad ut, men han hade varit lite nervös innan.

-Jag har haft lite dålig laddning senaste tiden så det var perfekt för mig att bli lite nervös. Sett över hela säsongen har detta varit den allra bästa i min karriär. Allt har stämt, sade Rickardsson mellan segerkramarna.

Med sex VM-titlar är nu Rickardsson den svensk som har flest guldmedaljer, Ove Fundin har fem. Guldet betyder också att Rickardsson nu har lika många guld som Ivan Mauger, dessa två förare är de enda med sex guld.

-Rekord är inte något jag tänker på så mycket, de är till för att slås och nån gång i framtiden kommer någon och slår mina rekord, sade Rickardsson efter fredagens träning.

Konkurrenten grattade

Först ut på banan för att gratulera Rickardsson var Jason Crump, som efter ett år som världsmästare nästa år blir en av de som jagar i stället för att vara jagad.

-Jag sade bara grattis till Tony, sade Crump som inte såg så speciellt nedslagen ut.

Någon större tid att fira sitt sjätte guld hade inte Rickardsson. Under söndagen skulle han vidare till Lezno för att delta i Leigh Adams testimonialtävling.

Resultat

1) Tomasz Gollob, Polen, 25 p,

2) Lee Richardson, Storbritannien, 20,

3) Jason Crump, Australien, 18,

4) Greg Hancock, USA, 16,

5) Leigh Adams, Australien, 11,

6) Piotr Protasiewicz, Polen, 11, 7) Andreas Jonsson, Sverige, 10, 8) Nicki Pedersen, Danmark, 9.

Övr sv plac

9) Tony Richardsson 8, 16) Antonio Lindbäck.

Ställning e 8 av 9 deltävl

1) Rickardsson 171 p,

2) Crump 134,

3) Pedersen 97,

4) Adams 91,

5) Hancock 82.

Övr sv plac

8) Jonsson 70, 11) Lindbäck 66, 21) Jonas Davidsson 4.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.