Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Björn Eriksson varför Riksidrottsförbundet inte ändrar regelverket redan nu utan i stället startar en utredning. Foto: Bildbyrån/SVT

Rekordmånga motioner om trygg idrott – beskedet: utreda till nästa Riksidrottsmöte 2025

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga motioner om trygg idrott hade kommit in till Riksidrottsmötet 2023. Beslutet på årsstämman blev att tillsätta en stor utredning – som ska föreslå åtgärder först på nästa årsstämma 2025.   

– Det går för långsamt, säger Safesport Swedens ordförande Johan Peterson Aldergren.  

Just nu pågår Riksidrottsmötet i Uppsala. Lördagens hetaste ämne: trygg idrott. Totalt hade tio motioner kommit in som föreslog ändringar på ämnet.

Efter en lång debatt blev beslutet på årsstämman, som ett helhetssvar på motionerna, att rösta igenom riksidrottsstyrelsens förslag: att tillsätta en stor utredning och en “exekutiv kommitté” – som först om två år, på Riksidrottsmötet 2025, ska presentera åtgärder.  

Idrott och politik

Alldeles för långsamt enligt Johan Peterson Aldergren, ordförande i ideella organisationen Safesport Sweden. Han låg själv bakom flera av motionerna och är kritisk till att de inte gick igenom i väntan på den stora utredningens svar.

– De förslag vi lämnade skulle ha varit ganska enkla åtgärder för att få en bättre miljö (för trygg idrott) under de två år som utredningen pågår, säger han. 

Hör mer från Johan Peterson Aldergren:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Men enligt Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets avgående ordförande, är det bättre att vänta och göra en grundlig genomlysning än att stressa fram något här och nu.

– Vi har bittra erfarenheter av att man ändrar för att lösa nåt akut. Men till slut har man tejpat och lagat så mycket på det gamla systemet så det går inte längre, säger han.

”Synen på kränkningar har förändrats”

Flera av trygg idrott-motionerna var förslag på ändringar i RF:s stadgar 14:e kapitlet som behandlar bestraffningsärenden, där dagens regler anses för otydliga eller otillräckliga. Exempelvis vad som menas med en ”allvarlig kränkning”.

Regelverket används bland annat för att bedöma om en ledare som har anmälts för att ha betett sig olämpligt ska straffas med böter eller avstängning.

Är definitionen i stadgarna tillräckligt tydliga?

– Som de är i dag, nej. Men det beror också på att synen på kränkningar har förändrats. Det som möjligen förr kunde accepteras är inte acceptabelt i dag. Därför är jag nöjd med stämmans beslut, vi kommer påbörja det här arbetet (med utredningen) redan på måndag, säger Björn Eriksson.

Rekordmånga motioner om trygg idrott

Totalt tio motioner kom in till årets Riksidrottsmöte på temat trygg idrott.

Bland motionerna fanns förslag om att förlänga preskriptionstiden i RF:s stadgar till i huvudregel tio år. Preskriptionstiden för att anmäla en händelse är i dag två månader med undantag för bland annat “allvarlig kränkning” som är tio år.

  • Göra en översyn av RF:s stadgar (ishockey, konståkning)
  • Tydliggöra regelverket angående tränares lämplighet (konståkning)
  • Förtydliga definitionen allvarlig kränkning i RF:s stadgar + förlänga preskriptionstiden till tio år + ta extra hänsyn om personen som utsatts är minderårig (ridsport)
  • Lättare återkalla licenser/förtroendeuppdrag om ledare är olämplig (ridsport)
  • Utveckla vad som ska ingå i definitionen kapitel 14 § 8 angående kränkningar (cheerleading)
  • Omfatta träning vid avstängning av ledare kopplat till kapitel 14 (cheerledading)
  • Införa IOK:s definitioner av kränkning/övergrepp i RF:s stadgar (Eksätra ryttarsällskap/Johan Peterson Aldergren, Safesport Sweden)
  • Förlänga preskriptionstiden i RF:s stadgar kap 14 10 § (Eksätra ryttarsällskap/Johan Peterson Aldergren, Safesport Sweden)
  • Förlänga preskriptionstiden i RF:s stadgar till huvudregel tio år (golf, fotboll)
  • Frikoppla visselblåsatjänsten och IO från RF (Eksätra ryttarsällskap/Johan Peterson Aldergren, Safesport Sweden)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet