Roland Sandberg – hjälten i snömatchen mot Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Han var en av de stora hjältarna i ett klassiskt kval-drama mot Österrike.

För precis 40 år sedan – i snömatchen i Gelsenkirchen 1973 -  gjorde Roland Sandberg första målet.

Sverige vann med 2-1 och tog sig till VM i Västtyskland där det blev en femteplats.

Det har blivit en närmast mytomspunnen match. Vintern hade gjort sitt intrång tidigt i mellaneuropa. Det var den 27 november och snön vräkte ner över tyska Gelsenkirchen.

Redan efter nio minuter i matchen slog Roland Sandberg till.

VM-kvalet i fotboll 2012-2013

– Jag brukade inte hålla i bollen så länge när jag spelade. Inte den här gången heller. Fick en stickare av Ove Kindvall och sköt direkt...och den satt! skrattar Roland Sandberg.

Han har blivit 67 år och har länge jobbat som bland annat idrottslärare i skånska Höör. Han har bara ett par veckor kvar till pensionen.

Som fotbollsspelare var han en fruktad målskytt. Först i Åtvidaberg där han fick sitt genombrott. Och det var också där han utvecklade samarbetet med Ralf Edström. De två blev ett  radarpar i landslaget.

Som proffs, i Kaiserslautern i Bundesliga, gjorde han imponerande 60 mål.

”Var på rätt plats”

– I början var jag en ganska skral spelare...men det blev bättre med tiden. Min styrka var snabbheten och att jag ofta var på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger han.

Han berättar att han var en av de första som klassades som fotbollsinvalid. Som vid den tiden, på 70-talet, var ett relativt nytt begrepp.

Han har genomgått åtta operationer i höger ben (bla en ny knäled). Nu väntar ett nionde ingrepp – i vänster ben.

Men minnen har inte ont i knäna.

”Gubben i lådan”

– Det är så klart väldigt kul att se de gamla bilderna från den tiden. Och jag minns ju den matchen mot Österrike speciellt, säger han.

Lagen hade inte gått att skilja åt efter gruppspelet. Där Sverige  bland annat vann hemmamötet mot Österike på Ullevi. Det blev 3-1.

Gissa vem som gjorde två av målen?

Och det var då som kommentatorn, Bengt Grive myntade uttrycket ”Gubben i lådan” om Roland Sandberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kvalet i fotboll 2012-2013

Mer i ämnet