SHL-tränaren: ”Blodet bara forsade”

Uppdaterad
Publicerad

Han kunde ha varit död i dag. Istället tränar Patrik Ross Örebro i SHL och njuter av varenda sekund.

– Jag fick en klubba rätt igenom magen och har tur i dag att jag lever, säger han och tillägger retoriskt:

– Ska jag då gå runt och oroa mig om jag ska få sparken.

Hockeykväll träffar Patrik Ross.

Tränaren som skulle ha tränat ett allsvenskt lag men som plötsligt stod där som SHL-tränare och tippas bli den förste att få sparken av nederlagstippade Örebro.

SHL

– Det där lägger jag ingen energi på, säger Ross.

Han visar upp sitt ärr på magen – det som kunde ha kostat honom livet. Det var i en match när han spelade för HV71 som olyckan höll sig framme. Ross skulle tackla försvarande back när klubban gick rätt igenom magen. 

”Blodet bara forsade”

– Det var som på film, en medeltida film. Blodet bara forsade. Det var som en fontän av blod.

Allting var så tragiskt. Los Angeles Kings, laget han var draftad av ville ha över honom till USA och hans livs dröm höll på att slå in.

– Jag hade kanske aldrig lyckats ändå, men jag hade fått chansen, va, säger han på sitt säregna småländska sätt.

– Efter den incidenten spelade jag hockey i elva år till. Trots att jag inte kunde stå på tå, det kan jag inte än idag. Det gör för ont. Tänk dig själv att spela hockey på elitnivå, Dusan, utan att kunna vara på tårna, säger han och skrattar.

– Det är dömt att misslyckas, fortsätter han.

Kan du tänka tillbaka på den där situationen och känna. Fan karriären kunde ha blivit bättre?

– Jag tänker inte så. Jag är tacksam att jag lever i dag. Då kan man inte gå runt och fundera på saker som kunde eller inte kunde ha hänt.

Sen minns han tillbaka på den där situationen och hittar något komiskt mitt i tragedin.

– Det sjuka är att när jag ligger där på isen och ambulansen ska hämta mig så börjar den glida. Hade inte Owe Thörnberg stoppat ambulansen så hade jag blivit ihjälkörd.

Ross blev aldrig en stjärna på elitserienivå. På lägre nivå, var han däremot briljant. I Södertälje blev han kultförklarad. Det trycktes t-shirts med texten ”Släpp loss Patrik Ross”. En egen fan-club.

– Det var häftigt, jag har många vänner kvar i Södertälje, inte minst Mimmo Perone och hans fru Lella. Jag ringer de en gång i månaden. Fantastiska människor.

”Varför har Örebro skrivit kontrakt med mig i tre år?”

Hans tränarkarriär har tagit honom via Mora och Troja nu till Örebro. Elddopet. Nu ska han visa att hans ledarskap håller på högsta nivå. Att det finns de som tvivlar, behöver ingen tvivla på.

– Så är det, men till de som säger att jag ska få sparken först av alla så vill jag ställa en motfråga: varför har då Örebro skrivit tre år med mig? I min värld är tre år ett långsiktigt tänk.

Han beskriver sig själv som en säljare:

– Jag säljer en idé. En spelidé som jag tror stenhårt på. Den är offensiv. Sen vill jag ha spelare som jobbar stenhårt. Inga fripassagerare är accepterade, men jag har inga sådana i mitt lag.

Du själv var inte känd för din defensiv och ditt hårda slit.

– Jag var en klassisk latmask. Men jag har lärt mig av livet och jag är inte sämre än att jag kan ändra mig.

Se reportaget i Hockeykväll i SVT2 22.10.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet