Tysklands Max Kruse och Mesut Özil. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sias snabba inför Frankrike-Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Kvartsfinalerna i VM börjar med ett heleuropéeiskt möte mellan Frankrike och Tyskland. Här har ni Sias snabba inför matchen.

Krampaktig åttondel:

Både Tyskland och Frankrike stod för imponerande insatser i gruppspelen. I åttondelsfinalerna mot Algeriet och Nigeria såg spelet sämre och mer krampaktigt ut för båda lagen. Kvällens match kommer bli tuff och det är väldigt svårt att förutse vem som kommer vinna.

Fotbolls-VM 2014

Tiki-Taka-Tyskland?

Har Tyskland drabbats av tiki-taka-feber? Mot Algeriet spelade Tyskland en långsammare och mer sidledsinriktad fotboll än vi är vana vid att se. Tyskland har varit kända för sin snabba direkta anfallsfotboll och har de fallit ned i tiki-takaträsket tror jag de får det svårt mot Frankrike som har individuellt skickliga spelare.

Pogba leder vägen?

Benzema lyckades inte frälsa. Inte heller Giroud. Då klev Pogba fram för första gången i turneringen. Juventusspelaren som kommer från en magnifik säsong i klubblaget frälste nationen med sitt nickmål mot Nigeria. Pogba har en naturlig förmåga att avgöra matcher. Kliver han fram?

Islossning för Özil:

En annan spelare som det lossnade för i åttondelen var Mesut Özil. Tysken satte dit det avgörande målet mot Algeriet och gjorde därmed sin första poäng i mästerskapet. Özil som normalt sett är en poängmaskin kanske är den som lider mest av förändringen i det tyska spelet. Vi är vana vid att se honom leverera mål och assist i massor och målet mot Algeriet kan ha varit starten på poängproduktionen.

Startelvor med sevärda spelare i fetstilt:

Frankrike:

Lloris (c), Debuchy, Evra, Varane, Sakho, Cabaye, Valbuena, Benzema, Griezmann, Matuidi, Pogba

Analys: Frankrike väljer att peta Giroud och starta med Griezmann som kan slå sin spelare på kanten. Ett bra val som också gör att Benzema får spela i sin naturliga position som central anfallare. Håll koll på djupledslöpningarna från det centrala mittfältet och Debuchys offensiva löpningar.

Tyskland:

Neuer, Howedes, Hummels, Khedira, Schweinsteiger, Ozil, Klose, Muller, Lahm (c), Kroos, Boateng

Analys: Klose gör sin första start och brassen Ronaldo är nog rejält nervös just nu. Lahm går nog ned som högerback och Boateng går in som mittback, ett tecken på att tyskarna fruktar snabbheten hos de franska spelarna.

Fakta

Om Sia

Sia är en av SVT:s VM-profiler. Under mästerskapet kommer han synas på vår hemsida där han kommer livechatta, ladda upp inför och sammanfatta många av mästerskapets matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet