Ska ta brons – med hjälp av videoanalys

Uppdaterad
Publicerad

Videoanalys har varit en viktig del i Sveriges framgångar i U17-VM.

– I matchen mot Nigeria kom alla tre målen i situationer där vi trodde de skulle komma. Där lyckades vi väldigt bra, säger Christoffer Bernspång, landslagets videoanalytiker till SVT sport.

Kvällar och nätter har Christoffer suttit i timmar tillsammans med ledarna Fredrik Ramström och Jörgen Johansson och gått igenom fyra matcher med Argentina, motståndaren i bronsmatchen.

– Mot Argentina handlar det om att komma in i ytorna bakom deras ytterspelare som täcker korridorerna till höger och vänster. Hitta in i de ytorna och ställa lite frågor till deras libero, så han förhoppningsvis flyttar från den centrala positionen ut mot kanten. Då kan vi få numerära överlägen och målchanser i straffområdet.

U17-VM

Sista träningen inför bronsmatchen nöttes liknande situationer.

– Ni såg på träningen, det finns mycket ytor och vi ska utgå från det, säger Valmir Berisha, som tackar videoanalyserna för mycket av framgångarna.

– Inför första matchen mot Nigeria fick jag se individuella klipp som visade att backen inte hade koll. Och så blev det också, konstaterar Berisha.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U17-VM

Mer i ämnet