Foto: Scanpix

Skellefteås guld gav 12:e plats

Uppdaterad
Publicerad

Vi fortsätter nedräkningen av Sveriges bästa idrottsstad 2013. I dag presenterar vi de städer som kommit på plats 12 till 16.

12. Skellefteå 92 p (ny)

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 1: 1

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 2-3: 4

Antal jurymedlemmar som placerat staden på topp 10: 15

Poäng från SVT-juryn: 38 p

Poäng från tittarjuryn: 54 p

Ett SM-guld i ishockey efter en säsong när AIK varit outstanding väger tungt, så även på denna lista! Skellefteå har tidigare år inte ens klarat kriterierna för att vara med i omröstningen men Sunnanås avancemang till damallsvenskan ordnade det. I Skellefteå Curlingklubb finns ett av Sveriges största OS-hopp nästa år i Lag Sigfridsson som i år tog hem VM-silver och EM-brons.

Jurymotivering 1:

I Sveriges största sport, som har bäst spridning i landet, i en liga som är bland de bästa i världen, har ett lag sällan varit så dominant. /Barry Lundström, Kåge, fotograf SVT Sport

13. Uppsala 70 p (8)

1: –

2-3: 2

Topp 10: 20

SVT: 43 p

Tittare: 27 p

Landets fjärde största stad trillar ur topp 10. Detta trots att Fyrisfjädern står kvar på badmintontronen och både Storvreta innebandy och Uppsala Basket nådde SM-semifinal. Uppsala är en bred idrottsstad med lag i de flesta stora sporterna, flera lag med Sirius (herrfotboll, damfotboll och herrinnebandy) är dessutom på väg uppåt i seriesystemen, topp 10 igen 2014? Therese Lundqvist (skytte), Jennie Johansson (simning), Isabelle Söderberg (cykel) och Minna Telde (dressyr) var alla med i OS.

14. Eslöv 51 p (ny)

1: 1

2-3: 1

Topp 10: 9

SVT: 20 p

Tittare: 31 p

Årets etta på Magnus Grahns lista var inte ens med i tävlingen ifjol men hamnar som nykomling riktigt högt. Anledningen stavas SM-guld! Tre stycken inom lagidrotten under året till en kommun med 32 000 invånare! Bordtennisherrarna tog åttonde guldet på nio år, damerna sitt första. Flyinge hästsportklubb vann ridsportens allsvenska. Team Eslöv nära skräll i handbollsslutspelet.

Jurymotivering 1:

En liten kommun men en stor uppstickare med ett nytt inomhushallsformat. Ett antal SM-guld under året. Stort! /Magnus Grahn, handbollsexpert, Stockholm

15. Norrköping 49 p (20)

1: –

2-3: –

Topp 10: 14

SVT: 9 p

Tittare: 40 p

”Peking” är landets ledande basketstad i år. Guld för Dolphins damer och herrarna tog sig till semifinal. Dessutom blev Norrköpingsfostrade Jeffrey Taylor andre svensk i NBA. Klassiska IFK gjorde sin bästa säsong i allsvenskan på länge. Jonas Jacobsson tog 2012 sitt 17:e Paralympicsguld. En av de städer där det skiljde mest i poäng mellan SVT-juryn och Tittarjuryn.

16. Jönköping 45 p (19)

1: –

2-3: 1

Topp 10: 10

SVT: 20 p

Tittare: 25 p

Förutom lagidrott på högsta nivå i många sporter så har många av Jönköpings individuella stjärnor utmärkt sig under året. Alexandra Engen vann VM-guld i sprint och är nu rankad världsetta i mountainbike. Peter Arnesson hade guldfest i skidorienterings-VM och Anders Gustavsson och Sofia Paldanius tillhör världseliten i kanot och var nära OS-medaljer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Mer i ämnet