SM-veckan: Curling

Uppdaterad
Publicerad

Så funkar det:

Ett curlinglag består av fyra spelare som spelar två stenar var i varje omgång. En i laget är lagkapten (skip) som dirigerar spelet och oftast spelar de två sista stenarna i varje omgång. Curling går ut på att få så många egna stenar som möjligt närmare mittpunkten (tee) i boet än motståndarnas bästa sten.

Spelarna glider ut med en sten från ett fotstöd i isen (hack) och släpper stenen som då fortsätter curla (rotera) tills den stannar. Övriga lagmedlemmar kan påverka stenens fart och riktning genom att sopa framför den. När omgången är färdigspelad får ett av lagen poäng för varje sten som ligger i boet och som ligger närmare mittpunkten än motståndarnas bästa sten.

En omgång kan maximalt sluta 8-0. Om ställningen är lika efter tio omgångar fortsätter matchen med en skiljeomgång. Ett lag som ligger under stort kan välja att ge upp en match innan alla tio omgångar har spelats. En match i 10 omgångar varar i cirka 3 timmar.

Fakta:

En curlingbana är 42 meter lång och 5 meter bred. I båda ändarna på banan är en måltavla (boet) målad i isen. Mittpunkten kallas tee. En curlingsten väger 18 kilo och, om den spelas rätt roterar kring sin egen axel i en bågformad linje. I regel ger en löst slagen sten större curl än en hårt slagen.

Varje spelare har en borste som de sopar med framför stenen för att den ska glida längre. En stens bana kan förlängas upp till 6 meter med hjälp av hård sopning. Curlingspelarna bär speciella skor med en glidsula av plast och en greppsula av rågummi.

Curling är ett spel med mycket taktik som delvis påminner om schack. Skippern är den som bestämmer hur laget ska spela och utföra slagen.

Kuriosa:

* Curling är officiell OS-sport sedan 1998, då Sveriges damlag Elisabet Gustafson tog brons. Både 2006 och 2010 blev det guld genom lag Anette Norberg. Men sporten har varit med i OS en gång innan dess, året var 1924 i Chamonix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.