SOK ser allvarligt på zika-viruset

Uppdaterad
Publicerad

Svenska olympiska kommittén avråder gravida personer att åka till OS i Rio.

– Vi ser allvarligt på situationen, men vi är inte oroliga, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

SOK har de senaste dagarna haft flera möten med anledning av situationen med zika-viruset.

När OS går av stapeln i augusti är det vinter i Braslien och de myggor som bär på smittan väntas vara mindre aktiva än de är just nu.

Från och med i måndags råder däremot nödläge för den internationella folkhälsan enligt WHO.

Simhopparna kvalar

Redan den 15:e februari åker det svenska simhopplandslaget till Brasilien för att OS-kvala. Förbundskapten Ulrika Knape känner sig lugn inför resan.

– Vi pratade med SOK senast igår och de förklarade vilka uppgifter de fått. Och det är ju att man inte ska åka dit om man är gravid eller om man har tänkt att bli det inom en snar framtid efteråt och det måste de aktiva bestämma själva, hur de känner för detta, säger Knape till SVT Sport.

”Får frågor”

Peter Reinebo och SOK ser allvarligt på situationen men avråder endast gravida att åka till Brasilien.

– Vi har kontakt med både IOC och smittskyddsinstitutet. Dessutom pratar vi kontinuerligt med våra egna förbund. Det är klart att vi får en del frågor av viruset. Men som läget ser ut nu följer vi WHO:s rekomendationer, säger Reinebo.

Zikaviruset

Zikaviruset sprids av myggor och tros komma från apor. Mindre utbrott har tidigare förekommit i Afrika och Sydostasien. Det första stora utbrottet inträffade 2013 i Polynesien. Sedan 2015 har det påvisats i flera länder i Syd- och Centralamerika.

De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation och utslag. I allmänhet varar symptomen 2-7 dagar men en zikainfektion ger ofta inga komplikationer.

Allvarlig fosterskada

Man har kunnat visa på kopplingen mellan zikaviruset och en allvarlig fosterskada, mikrocefali. Det innebär att spädbarn föds med onormalt små hjärnor som kan leda till att barnet blir synskadat eller förståndshandikappat.

Gravida bör skydda sig extra

På grund av de nu misstänkta komplikationerna är det extra viktigt att gravida kvinnor vidtar åtgärder för att skydda sig mot att bli infekterade.

Specifik behandling saknas och det finns inget förebyggande vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.