Foto: Scanpix

Så funkar rally (sprint-SM)

Uppdaterad
Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

Rally

När: Lördag 26 januari, första start kl 11.25 (Skog)

Var: Serviceplats: Cirkusplatsen vid infarten till Lugnet Falun.

Tävlingssträckan: Skogen, 1 mil väster om Falun.

Grenar/discipliner:

Sprint-SM i rally i två klasser. Här tävlar damer och herrar på lika villkor. Sprint-SM avgörs över en sträcka som körs flera gånger och den som vinner finalåket blir svensk mästare.

Hur går det till:

Före tävlingen rekogniserar förare och kartläsare tävlingsbanan, och man skriver då beskrivande noter om vägens karaktär som sedan kartläsaren ger föraren under tävlingen.

Totalt 40 ekipage medverkar i tävlingen. Det finns två klasser, tvåhjulsdrivet och fyrhjulsdrivet. Samtliga bilar kör en drygt sju kilometer lång sträcka två gånger på tid. Den bästa tiden av de två åken kvalificerar ekipaget till final. Ett finalåk avgör sedan vem som blir segrare i respektive klass.

Fakta:

Alla bilar/ekipage består av en förare och en kartläsare/co-driver. Förarens jobb är som sig bör att framföra bilen så snabbt som möjligt från punkt A till punkt B utan att äventyra säkerheten. Co-drivern guidar föraren genom att läsa noter om hur vägens karaktär förändras, detta för att farten ska kunna anpassas exakt. Då optimeras tiden från punkt A till punkt B.

Säkerheten är mycket viktig i rally. Förare och co-driver skyddas genom en mängd olika skydd. Bilen är försedd med en skyddsbur för att klara en avåkning i hög fart. Förare och co-driver har självklart hjälm och även ett så kallat HANS-skydd som sitter över axlarna. Skyddet fästs med hjälmen vilket förhindrar nackskador vid en krasch.

Sprint-SM arrangeras av motorklubben SMK Dala Falun. Klubben bildades 1919 är därmed en av Sveriges äldsta motorklubbar. Klubben har 900 medlemmar och både bil- och mc-sport finns representerat i klubben.

Håll koll på:

Ramona Karlsson med co-driver Miriam Walfridsson

Patrik Sandell med co-driver Emil Axelsson

Pontus Tidemand med co-driver Ola Fløene

Mats Jonsson (svensk mästare 18 gånger) med co-driver Johnny Johansson

Robin Friberg med co-driver Stefan Gustavsson

Visste du att…

...Björn Waldegård var den förste som vann det officiella världsmästerskapet för förare 1979.

...Stig Blomqvist är Sveriges senaste världsmästare i VM-seriens huvudklass. 1984 var året.

...PG Andersson är tvåfaldig juniorvärldsmästare i rally. 2004 och 2007 tog han titeln. Patrik Sandell blev juniorvärldsmästare 2006 i hård kamp med PG Andersson.

...Det körs runt 400 rallytävlingar i Sverige varje år och att det finns 15 000 licensierade aktiva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.