Jerringprisvinnaren besökte SVT dagen efter Idrottsgalan. Foto: SVT

Stenson: ”En stor höjdpunkt i karriären”

Uppdaterad
Publicerad

Jerringpristagaren Henrik Stenson gästade Gomorron Sverige och sade sig vara nöjd med att han och Johan Olsson kunde dela på årets tunga utmärkelser. Dessutom passade han på att göra en Stenmark: – Hörde att han tog en bild med Bompa-draken, säger Stenson.

– Det var kul att jag och Johan kunde dela på utmärkelserna efter att båda haft var sitt fantastiskt år. Jag tror ingen av oss är missnöjda, säger Stenson, när han besökte SVT dagen efter Idrottsgalan – och passade på att göra en Stenmark.

Resan hem till Sverige för Jerringpriset lyckades 37-åringen klämma in mitt i ett fullspäckat resschema.

Jerringpriset

– Det var en fantastisk kväll för mig. Är oerhört stolt över att ta med mig de priserna. Det var en kanonkväll och väl värt att flyga hem från Dubai, det påverkade förberedelserna för veckans tävling lite, men det var det värt. Det här kommer jag komma ihåg för all framtid, en stor höjdpunkt i karriären.

Hade du på känn att du skulle få ett pris eller?

– Ja ibland kan man känna i lilltån att det ser bra ut. Är man nominerad i två klasser och även har chans på Jerringpriset så är det klart att man kan få med sig någonting hem. Men att jag vinner de här två priserna, det var mer än jag kunde drömma om.

Känslomässigt,  om du skulle jämföra det här med att sätta sista putten i PGA-slutspelet?

– Det skiljer ju sig. Det går inte att jämföra men det kan vara mer nervöst på en gala och gå upp och hålla tal inför allihopa. Det skiljer sig absolut men absolut känner man lite extra puls när det ska annonseras, det går inte att komma ifrån.

Bubblade det i kroppen?

– Ja, lite grann. Men det är härligt, det är samma när manär uppe i en tävling. Det ska kännas lite extra. Det var en kul kväll.

Många, speciellt de som inte spelar golf har nog svårt att sätta sig in i hur svårt det är det du gjorde i höst. Många har nog lättare att sätta sig in i slitet i femmilsspåret. Är du förvånad över att du slog en femmilsmästare?

– Golf är en stark sport i Sverige, vi har många golfare. Det är klart att utan deras stöd hade det varit svårt att få det. Men det är samma , att det är många som följer skidor och de är de som röstar på Johan Olsson så. Det är en fantastiskt ära att få det här priset och givetvis hade jag inte kunnat få det utan det stora golfintresset.  Jag tror att både Johan och jag är jättenöjda. Vi hade två fantastiska säsonger och har två priser var så jag tror inte någon av oss är missnöjd i nuläget.

Har du gått och blivit folkkär nu?

-Ja kanske det. Får hoppas på det....

Vad betyder det här för golfen nu då?

– Det är stort givetvis för golfen, att vara i samma rum som de andra sporterna, skulle jag väl vilja säga. Min sport förtjänar det. Det ska inte vara snack om det är idrott eller inte. Jag tror att vi hamnar där pga att det är många som har golf som sin hobby och har kul med polarna men sedan är vi ett par procent som har det här som våran tävlingsidrott och lägger all vaken tid på träning och tävling och sliter oerhört hårt för att nå framgång inom det här. Så de som inte tycker det är en idrott kan väl haka på en vecka och så får vi se hur länge de pallar.

Känner du en ökad press nu när det inte bara är golffantasterna som kommer att följa dig?

– Förväntningar är väl alltid något som man får se upp med efter en kanonsäsong. Det gäller att hålla tankarna på att fortsätta att utvecklas som spelare och på de sakerna som leder till resultat. Det var det som jag gjorde oerhört bra förra säsongen så det gäller att fortsätta på det spåret.

Trots allt fokus på hans idrottsliga prestationer vill Stenson framöver fokusera på familjelivet.

– Jag har varit utan dem i 31 veckor så nu är det familjen och inte golfen som är det viktigaste, säger Stenson.

Men först och främst väntar resa till Förenade Arabemiraten och Dubai Championship.

– Jag ska försöka fortsätta i gammal god stil, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jerringpriset

Mer i ämnet