Foto: TT Nyhetsbyrån

Stenson ser framåt – långt framåt

Uppdaterad
Publicerad

Med en snygg avslutning tog sig Henrik Stenson ner under par totalt i British Open.

Majorn blev dock ingen höjdare för den svenske världstvåan.

– Men det gäller att se det ur ett större perspektiv och få ordning på spelet. Då kommer resultaten, sade han.

Med tre under par, 69 slag, svarade Henrik Stenson för sin bästa runda på Royal Liverpool i Hoylake. Enda plumpen kom med bogeyn på 17:e hålet. I övrigt hade han fyra birdies och med 287 slag och ett under totalt hamnar han omkring 40:e plats.

Inget resultat som världstvåan lägger in i sitt cv.

British Open 2014

– Det har väl inte varit den bästa veckan i karriären, sade han.

– Det blev ett hyggligt sistavarv och några ljuspunkter emellan. Men det var alldeles för dåligt spel överlag, både spelmässigt och puttning. Inte tillräckligt bra för att göra en bra vecka.

Slipa detaljer

Stenson uttryckte återigen att han inte fått tillräckligt med tid under hela året att vårda sin golf och ladda mentalt. Det är där det långsiktiga tänkandet kommer in.

– Scoren är en sak under en turnering, men att jag är frustrerad beror på att mitt spel inte är där det kan vara. Jag har varit topp sju i fem tävlingar i rad i vår tror jag. Jag gör bra resultat, men jag har inte spelat så bra som jag kan.

– Det kan bli lite bättre överlag, jag måste vara lite mer på, slå bollen lite bättre, missarna är för stora.

Ser femårig karriär

Nu väntar en veckas semester för Stenson före PGA-tävlingen i Akron, Ohio, innan det sedan är dags för PGA-mästerskapen på Valhalla i Kentucky, årets sista major.

Ur ett riktigt långsiktigt perspektiv ser Stenson en fortsatt karriär på golfbanorna sisådär fem år framåt.

– Jag ser inte längre framåt. Sedan beror det på motivation och hur man spelar. Jag har alltid känt att ska man pegga upp och känna att man inte har en chans att vinna så bör man nog snegla mot något annat.

Ser tiden an

Det faktum att 38-åringen från Göteborg haft ett par riktigt djupa svackor under sin karriär och nu ändå arbetat sig upp till positionen som världstvåa påverkar också hans sätt att se på den fortsatta karriären. Och Robert Karlsson, snart 45, är ett närstående exempel på att det går att spela toppgolf sent i karriären trots tunga motgångar.

– Det är därför jag inte har någon tidsram, sade Stenson.

– Spel på seniortouren är mindre troligt, men jag lovar inte sådant som jag sedan inte kan hålla.

Karlsson bästa svensk

Robert Karlsson blev den klart bäste svensken. Han gick dagens avslutande runda på tre under par och totalt -9. Han slutade tolva. Idag stod han för två eagles – en på hål fem och en på hål tio. Tyvärr kom sedan en dubbelbogey på hål tolv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

British Open 2014

Mer i ämnet