Foto: Scanpix

”Tidernas största norska dopningsskandal”

Uppdaterad
Publicerad

Steffen Kjaergaard, idag sportchef i norska cykelförbundet, erkände på en presskonferens idag att han under sin aktiva karriär dopade sig. På VG:s hemsida kallas det för ”Tidernas största norska dopningsskandal”.

-I snart 15 år har jag hållit på lögnen, säger han.

Staffen Kjaergaard började sin karriär som proffs 1996. Han insåg snabbt att det var en utbredd dopningskultur inom cykelsporten på högsta nivå. Han började använda EPO och förbjudet kortison.

-Efter de första två åren förstod jag att det var ett smutsigt spel som jag var ganska oförberedd på efter att ha varit amatör i Norge, säger han.

Dopning inom cykelsporten

Stallkamrat med Lance Armstrong

Han blev senare en del av stallet US Postal Service, som ägnat sig åt systematisk dopning tillsammans med Lance Armstrong.

-Jag var en del av den numera ökända dopningskulturen i stallet under drygt tre säsonger. I den sista perioden fick jag dålig respons på dopningen och valde att sluta med det, säger han.

Har haft samvetskval

Efter karriären som proffscyklist har han jobbat som sportchef i Norges cykelförbund. Han berättade idag att det varit tufft att jobba mot dopning samtidigt som han själv burit på en mörk hemlighet.

-Många har nu tagit skada på grund av mig. Norsk idrott, norsk cykelsport och inte minst min familj och mina vänner, säger han.

Ordföranden: Vi är oerhört besvikna

Cykelförbundets ordförande Harald Tiedemann Hansen var också på dagens presskonferens.

-Vi är oerhört besvikna. Han har svikit vårt förtroende. Men vi är lättade över att han berättar sanningen, säger han.

Tiedemann Hansen fortsätter:

-Vi räknar med att Steffen nu kontaktar Antidoping Norge, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom cykelsporten

Mer i ämnet