Surfproffset: ”Nu ska jag ta hem VM”

Uppdaterad
Publicerad

Freddie Meadows är Sveriges ende surfproffs. I början på maj är det VM i Panama. Nu ska han nå drömmen om en finalplats.

– Jag ta hem VM, säger han och skrattar.

Han slog igenom som 18-åring med en femteplats på junior-EM. Året efter vann han nordiska mästerskapen. Alla trodde på det stora genombrottet. Men en bakterieinfektion gjorde att han tappade ett helt år av surfingen. EM 2011 skulle istället bli hans tävling. Han tog sig till final.

– Då fick jag en sjuk förkylning och svettades hela natten och spydde. På morgonen kände jag att alla andra var mycket starkare än jag. Det var frustrerande. Hade jag inte blivit förkyld hade jag kunnat göra någonting där, säger han.

Men nu är allt det där glömt. Med hjälp av legendaren Peter Sahlberg har 25-åringen kunnat koncentrera sig mer på sporten, känner sig lugnare i kroppen och har kastat sig mot tiometersvågor på hawaii inför VM.

Och en avspänd Freddie Meadows siktar högt.

– Nu ska jag ta hem VM, säger han och skrattar.

– Nä, jag ska göra mitt bästa. Ingen press. Bara surfa så bra jag kan, tävla smart, var glad, inspirerad och hålla uppe den här peppen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.