Åke Svanstedt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svanstedt börjar om i USA

Uppdaterad
Publicerad

Travtränaren och kusken Åke Svanstedt lämnar sin verksamhet och Sverige och börjar om i USA.

– Jag gör det för att göra en förändring i livet. Jag har ju varit på topp länge och tränar över 200 hästar och tävlar för fullt året runt och jag är lite trött på det faktiskt, säger Svanstedt och fortsätter:

– Speciellt vinterhalvåret är jobbigt med dåligt väder och man ska ligga med bilen på dåligt väglag. Den främsta orsaken är klimatet. Jag vill jobba och leva i fint klimat. Sen ska jag inte träna 200 hästar. Jag vill kunna leva lite bättre.

Granne med havet

Vid en ålder av 54 år lämnar alltså Åke Svanstedt sin gård och tar med sig familjen över Atlanten. Nya hemmet kommer att ligga i Florida men havet som granne.

– Vi ska bo i Florida. Sen ligger vi där under vinterhalvåret och bara tränar. Det är inte några tävlingar alls. Sen flyttar vi upp til New York-området för det är där alla tävlingar är. Säsongen börjar månadsskiftet april maj och håller på in i oktober.

Är det mer pengar i USA?

– Det är mer pengar än i Sverige. Men det viktiga är att vi kan överleva och bo där och försörja oss.

I USA är det vanligare att tävla med två- och treåringar. Det blir nytt för travtränaren.

För tre år sedan blev Svanstedt anklagad för att ha använt sig av elstötar i sin hästträning.

– Den jobbigaste tiden i mitt liv, berättar han.

Flyttlasset går om tio dagar. Sebastian K blir den enda häst som han tar med sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.