Svensk OS-ansökan diskuterades på möte

Uppdaterad
Publicerad

I dag hade Sveriges Olympiska Kommitté och idrottsförbunden ett möte om huruvida Sverige ska söka vinter-OS 2022.

– Vad idrotten tycker är ju i någon mening avgörande om vi ska gå vidare, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till Expressen.

SOK ger inte upp planerna på ett stort mästerskap i Sverige. Trots tidigare negativa signaler från regeringshåll planerar nu alltså SOK för ett vinter-OS 2022. Kvällens möte ger en klar fingervisning om en ansökan är något man ska gå vidare med.

Planen är att Stockholm skulle vara bas under de olympiska spelen, och att Åre skulle ansvara för alpina tävlingar.

Idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth har tidigare uttryckt att det är osannolikt att Sverige ska kunna finansiera den typen av jätteevenemang.

– Vi har haft och kommer att ha stora idrottsevenemang. Men det innebär kanske inte att vi kan upp och tävla i de här största divisionerna. Vi ska också veta att många av de här evenemanget kostar innan det ens blir aktuellt att komma som slutkandidat. Det kan kosta ett antal hundra miljoner kronor i kandidatpengar, sa hon till SVT Sport i början av juli 2012, kort efter att fotbolls-EM avslutats.

Ska Sverige söka vinter-OS 2022? Diskutera på sociala medier under #OS2022.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.