Svenska medaljhopp utan träning

Publicerad

Snowboardcross och mildväder har stoppat skicrossåkarna från OS-banan. Men det spelar ingen roll för Sveriges största medaljhopp.

-Jag vet att jag kan åka fort här, säger Victor Öhling Norberg.

Det svenska skicrosslandslaget anlände till Sotji i mitten av förra veckan. Trots det har de bara hunnit träna en enda gång i OS-banan.

Efter att den första officiella träningen blåstes av har backen varit upptagen av snowboardåkare, och när det till slut var dags för skidor gjorde regnet att även tisdagens träning fick ställas in. På torsdag inleds tävlingarna

OS i Sotji freestyle/snowboard

-Det har blivit mycket gym, säger John Eklund, den svenska herrtruppens yngste medlem.

Stor bana

Tävlingsbanan i Roza Chutors extrempark är stor, med stora hopp och uppbyggda delar. Något flera åkare har fått erfara.

På den första skicrossträningen som blev av kraschade ryskan Marija Komissarova så illa att hon bröt ryggen. Efter det har flera krascher inträffat under snowboardcrossen, som dessutom fick skjutas upp en dag på grund av dimma.

Men att banan skulle vara farlig tillbakavisar de svenska åkarna.

-Den är stor, men inte extrem. Det är ju väldigt bra åkare som är här, eftersom du måste vara topp 30 i världen för att kvala in. Det kan vara så enkelt som otur, säger John Eklund.

Bra minnen

Det svenska laget har både bra och dåliga erfarenheter av backen. När världscupen besökte Sotji förra året skadade OS-åkaren Michael Forslund knät efter att ha kommit kort i ett av de större hoppen.

Men i samma tävling vann sedan Victor Öhling Norberg -”Vön” kallad – sin första världscupseger. Något som gör att han nu räknas som det svenska herrlagets största medaljhopp.

-Banan är väldigt lik som den var i fjol, fast något större, säger Victor Öhling Norberg.

-Det är klart att det ger extra självförtroende att veta att jag har vunnit här mot exakt samma motstånd som vi har nu. Målet är medalj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji freestyle/snowboard

Mer i ämnet