Sverige missade guldet i curling

Uppdaterad
Publicerad

Tårarna var nära och besvikelsen lyste i Maria Prytz ansikte efter att hon gjort en miss med sista stenen i nionde omgången. Kanada stal två poäng i det trånga boet och vann till slut OS-finalen med 6-3. – Vi gjorde så gott vi kunde, säger skipper Margaretha Sigfridsson till Viasat.

Maria Prytz om den ödesdigra sista stenen:

– Någonstans på halva banan ser jag att den inte curlar som den ska och Maggan skriker som en galning, då förstod jag, säger hon.

OS i Sotji curling

När lag Sigfridsson var tvingat att ta poäng i sista omgången gick stenen rakt igenom boet. Skräp på banan i den nionde gjorde att stenen blev skuren och ändrade riktning. Bittert för Sverige och Nina Bertrup som nog inte hade räknat med det. 

–Vi hade verkligen press på dem. Vi tyckte nog att vi förtjänade en bättre utgång. Men det är tajta matcher och de drog det längsta strået, fortsätter Sigfridsson.

Åttonde omgången avgjordes efter ett drama. Sverige hade chans på poäng men en mätning visade att Kanadas sten var närmast boet. En millimeter från att Sverige hade fått fördel inför slutet Ödesdigert. 

”Lite spänt i inledningen”

– Vi gör så gott vi kan och det gjorde vi idag. Det räckte inte ända fram, säger hon.      

Sverige hade en liten chans på fyra poäng i femte omgången men Prytz missade läget och det stod 3-3 efter halva matchen. Något som alltså inte räckte.       

Förbundskapten Peja Lindholm hade hoppats på ett guld men var ändå nöjd.

– Vi kom in i det bra. Kanadensiskorna uppträdde lite spänt i inledningen. Det hade varit väldigt kul att fått med oss fyran där i omgång fem. Då hade det blivit en annan matchbild och det hade ökat våra chanser., säger han.

”Ledsna och besvikna”

– Det är klart att de var väldigt ledsna och besvikna, fortsätter han.

Kanada var favorittippat och det var ingen skräll att de tog hem guldet. Lag Sigfridsson var outsiders till att föra Anette Norbergs framgångar i Turin och Vancouver vidare.

– De svenska tjejerna presterar bättre i den här matchen än i genomsnitt. Att göra det i en final är ju fantastiskt, säger Anette Norberg i Viasat.       

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji curling

Mer i ämnet