Sverige tappade skon – och missade medalj

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en dramatisk tävling när sprintstafetten gjorde debut på VM-programmet i ösregnet i italienska Trento. Sverige hamnade långt efter på första sträckan när Helena Jansson tappade skon och fick springa slutdelen av banan med endast en strumpa på vänsterfoten.

Helena Jansson, som länge haft problem med skador och därför opererade båda hälarna i höstas, gjorde sin första VM-start på två år. Men comebacken i sprintstafetten gick allt annat än bra för 28-åringen.

Jansson tappade skon på startsträckan och växlade först som 14:e lag, 50 sekunder efter täten.

Orienterings-VM 2014

– Hela loppet var bara en mardröm. Det gjorde väldigt ont, säger hon till orientering.se.

– Bara tio meter efter startlinjen fick jag skon avtrampad av en annan löpare så jag sprang första halvan av banan med bara tån instucken i skon. Och sedan tappade jag den, så jag har sprungit barfota.

”Kunde inte förstå att det var sant”

Jansson berättar att det som hände blev en chock.

– Jag kunde inte förstå att det var sant. Jag övervägde alternativen, om jag skulle stanna och knyta upp skon... Men en hårt knuten och tejpad tävlingssko ska inte kunna trilla av foten. Att stanna, ta av, knyta upp alla knutarna... Det hade tagit längre tid än det jag tappade.

Foten är ännu inte undersökt så hur det blir med fortsättningen på VM, vet hon inte.

Bra lopp av Lysell och Leandersson

Efter dramatiken på första sträckan gjorde Jerker Lysell och Jonas Leandersson sedan två riktigt starka lopp för Sverige, och närmade sig täten. När Leandersson växlade över till avslutaren Lena Eliasson var Sverige uppe på medaljplats, bara 18 sekunder bakom ledande Schweiz.

– Sverige var mer eller mindre uträknat. Men laget har rest sig på sträcka 2 och 3 efter fantastiska lopp av Lysell och Leandersson, sa SVT:s expertkommentator Anders Gärderud i direktsändningen.

Alm närmade sig Wyder

Eliasson höll sedan ett bra tempo och var ett tag uppe på silverplats, men halkade på de regniga gatorna i italienska Trento och fick se sig passerad av Danmarks Maja Alm.

Danskan gav sedan Schweiz en fajt om guldet, och närmade sig Judith Wyder mer och mer. Men Wyder, som tagit över orienteringstronen efter landsmaninnan Simone Niggli, höll undan och vann sitt andra guld på tre dagar (det blev seger även i individuella sprinten i lördags).

Rysslands Galina Vinogradova avslutade starkt och Eliasson fick därmed nöja sig med en fjärdeplats, drygt 20 sekunder bakom segrarlaget.

– Förväntningarna på Sverige var höga, men det Helena Jansson råkade ut för spolierade chanserna, konstaterar Gärderud.

”Intensivt, spännande och publikvänligt”

SVT:s expert var dock nöjd med premiären av den nya VM-disciplinen.

– Jag tycker att den har slagit väl ut. Det har varit intensivt, spännande och publikvänligt. Det är definitivt en gren som har kommit för att stanna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2014

Mer i ämnet