Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla, Anna Haag och Emma Wikén vrålar ut sin gläjde efter stafettguldet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sveriges medaljregn – bäst någonsin i ett OS

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog i dag två nya medaljer i Sotji. Inom längdskidor har man aldrig någonsin varit mer framgångsrikt under ett OS. Och man är två medaljer från Sovjets rekord från Calgary 1988.

Det gå bra nu. Sverige har tagit fler medaljer under ett och samma OS än någonsin tidigare.

– Det är helt osannolikt hur man kan få allt att klaffa så maximalt vid ett och samma tillfälle som detta OS, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

OS i Sotji längdskidor

Tangerat Norges medaljbästa

De två bronsen som sprintstafettlagen knep i dag betyder att Sverige på längdsidan nu har elva medaljer – vilket är fyra fler än det tidigare svenska rekordet som slogs i Vancouver för fyra år sedan. Med sina elva medaljer har man tre fler än Norges åtta under Sotji-spelen.

Och Sverige har även tangerat Norges rekord från 2002 där det i Salt Lake City blev elva norska medaljer. Endast Sovjets insatser i Calgary 1988 har skördat fler medaljer – 13.

”Damerna stått för den stora revolutionen”

För 20 år sedan blev Sverige medaljlöst på längdskiddistanserna i Lillehammer-OS. Noll medaljer. Sedan dess har utvecklingen gått framåt – minst sagt.

Den stora vändningen började i Turin-OS 2006 där det blev fem medaljer.

– Revolutionen i detta står damerna för. På 38 år tog Sverige inte en enda medalj på damsidan. På herrsidan har det gått i vågor, men det har oftast trillat in medaljer där. Men vi har aldrig tidigare i modern tid både dam- och herrlag som dominerar, säger Hård.

Innan Anna Dahlbergs och Lina Anderssons guld i sprintstafetten 2006 var den senaste medaljen på damsidan Toini Gustafssons guld på fem kilometer så långt bak i tiden som 1968.

”Framtiden ser ljus ut”

Nu verkar svensk längdskidåkning stå på topp. Frågan är hur länge framgångarna varar.

– Sverige gör sitt bästa OS samma år som vi också gör vårt bästa junior-VM någonsin, så det visar att det finns hopp om framtiden. Den ser ganska ljus ut, och inte minst på damsidan där det har varit störst påfyllning av åkare de senaste fem åren. Och det är på damsidan som de stora juniorframgångarna har kommit, berättar Hård.

Fixat medaljmålet för hela svenska OS-truppen

Ännu finns en chans att den svenska medaljskörden utökas. Och längdlandslaget har redan sett till att hela svenska OS-truppen, alla sporter inkluderade, har uppnått sitt uttalade mål på tio medaljer.

– Det är ju framförallt längdskidåkarnas otroliga form och medaljutfall som är grunden. Fantastiskt att kunna nå målet redan innan de sista dagarna. Jag är jätteglad och stolt, säger Sveriges truppchef Peter Reinebo till TT.

Fakta

Svensk medaljfördelning med guld silver och brons sedan 1994:

2014:

11 medaljer– 2 5 4

2010:

7 – 3 2 2

2006:

5 – 3 0 2

2002:

1 – 0 0 1

1998:

1 – 0 1 0

1994:

0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji längdskidor

Mer i ämnet