SvFF: Samma straff vid huliganbråk som spelarattacker

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagens huliganattack under Hammarby-Gais skakade om Fotbollssverige. Om cirka två veckor kommer straffet – och om Fotbollsförbundet följer sina egna regler borde straffet bli stenhårt.

– Det är samma regler vid oroligheterna på läktarna som om det rör spelare, säger Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger till SVT Sport.

Tidigare under säsongen bröts Djurgården-Mjällby. Bland annat hade ett päron kastats in på planen. En tid efter matchen tilldömdes Mjällby segern, efter en överklagan.

Under torsdagens match mellan Hammarby och Gais tog sig ett stort antal huliganer in på läktaren ovanför Gais-supportrarna och kastade ner stolar, knallskott och andra föremål. Senare blev det även slagsmål inne på arenan mellan supportergrupperna.

Allsvenskan 2013

Matchen stoppades, men efter en längre tids överläggning mellan domare, polis, klubbar och matchdelegat beslutades det att matchen skulle återupptas. Gais önskade dock att matchen inte skulle återupptas.

– Det har jag inga åsikter om. Jag kan för lite om vad som hände för att kommentera det. Domaren gör en bedömning, säger Khennet Tallinger, Disciplinnämndens ordförande.

Många i landet har svårt att förstå logiken i det här. Djurgårdsmatchen bröts medan nu, med upplopp, återupptogs den. Kan du hålla med om att det är konstigt?

– Det är domarens beslut och det vill jag inte sätta mig över, säger han.

Vad händer nu? När kommer besked om straff från er?

– Vi får en rapport från matchdelegat och domare. Sen ska klubbarna yttra sig. När vi har allt material tar vi ett beslut. Som tumregel kan man säga att två veckor efter en händelse tar vi ett beslut.

När ni sen utdelar straff – är oroligheter som endast rör publiken på läktarna mindre allvarligt än om det drabbar spelare om domare?

– Rent generellt är det samma regler. Det är säkerheten på matchen som man ser på. Det inkluderar spelare, publik, funktionärer och så vidare. Det är inte uppdelat.

Så, om någon kastar föremål på någon annan i publiken är det samma regler?

– Ja, det är samma regelverk som gäller.

Även Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, är nedstämd av händelsen. Men några konkreta snabba åtgärder har han inte från förbundet sida. Det är fortsatt säkerhetsarbete tillsammans med klubbar och myndigheter som gäller.

– Vi kan inte vända det här över en natt. Men de flesta matcher fungerar utmärkt. Nu ska vi identifiera och lagföra de som stör, säger han till SVT Sport.

– De flesta upplevelserna är fantastiska och trygga. Vi hade EM (damer) i somras, med mycket positiva intryck. Sådana här incidenter är undantag, men får mycket uppmärksamhet. Det finns inga quick fix för att komma tillrätta med det här, fortsätter Nilsson.

Karl-Erik Nilsson och Lars-Christer Olsson (ordförande i Svensk Elitfotboll) har gått ut i ett gemensamt uttalande där de kallar huliganerna för arenaterrorister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsvenskan 2013

Mer i ämnet