Elitsatsningar bland barn splittrar Idrottssverige

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av elitidrottarna i de svenska landslagen som svarat i SVT:s stora undersökning ser problem med tidig elitsatsning bland barn. Många anser att elitsatsningar leder till att barn slutar och talanger missas.

En av alla elitidrottare som svarade på våra frågor var Jacob Melin. Han är en av Sveriges bästa truppgymnaster, trots att han är 26 år och inte började med gymnastik förrän i elvaårsåldern.

– Problemet med tidig specialisering och elitsatning är att vi förlorar för mycket ungdomar som kanske tycker det är för mycket träning men å andra sidan har vi lika stor chans att förlora dem som tycker det är för lite träning. Det finns ingenting som säger att man blir lika bra om man tränar många andra idrotter också. Jag spelade även fotboll till jag var 18 år till exempel, Melin.

Sportgranskning

”Hade kanske slutat för flera år sedan”

– Jag har tänkt flera gånger på att det hade varit otroligt spännande att se hur långt jag hade inom truppgymnastiken kommit om jag hade börjat när jag var väldigt liten. Men å andra sidan om jag hade börjat väldigt tidigt kanske jag hade slutat för flera år sedan, säger Melin.

De gymnaster som svarat på vår undersökning är eniga. Tidiga elitsatsningar är bra eller mycket bra. Men  den övriga Sverigeeliten är splittrad.

Delade meningar om elitsatsning för barn

För första gången har det nu gjorts en undersökning vad den svenska idrottseliten anser om elitsatsning före 13 års ålder. SVT har frågat tio dam och tio herrlandslag, sammanlagt 343 personer, vad dom tycker.

Av dom 195 som svarade tycker 97 stycken, hälften alltså, att tidiga elitsatsningar bland barn under 13 år med det primära syftet att skapa en framtida seniorelit är ganska eller mycket dåligt.

90 stycken tycker det är ganska eller mycket bra. 8 stycken har ingen åsikt.

I våras avslöjade SVT att många kommuner vill dra in det ekonomiska stödet till klubbar som elitsatsar på barn under 13 år. Ett avslöjande som rörde upp känslor i idrottsvärlden där politiker beskylldes för okunnighet och klubbar för att ägna sig åt barnmisshandel.

Hela 75 procent av de som svarat i undersökningen säger att de själva inte deltagit i någon elitsatsning före 13 års ålder. Om man ska elitsatsa tycker de flesta att 14 till 16 år är en lämplig ålder.

– Jag skulle vilja se att elitidrott ska vara ett privilegium, en ära och roligt att få vara med i en elitsatsning. Sedan jag startade och hörde elitidrott för första gången så har jag hört lika många versioner av vad elitidrott är som antal utövare.

Borde vara krav på tränare med hög utbildning

Jacob vann EM-silver förra året med landslaget. Och när inte tränar själv eller tränar Brommagymnasternas ungdoms-SM grupp så tillbringar han mycket tid på Idrottshögskolan i Stockholm där han läser andra året på tränarprogrammet.

– Det borde vara ett krav, eller ett mål, att alla som påstår att de håller på med elitidrott har en tränare med en högre utbildning och större kunskap, säger trupplandslagsgymnasten Jacob Melin.

När vi träffar Jacob på Idrottshögskolan har Sveriges Olympiska kommitté en förläsning. Den handlar om hur de gör en kravanalys av olika potentiella framtida medaljörer. Och den jakten, som kryper längre och längre ner i åldrarna kommer inte att ta slut. Det som däremot är viktigt när barns bästa ligger i vågskålen är, precis som i skolan, att de som ska lära ut har koll på vad de gör och att idrottsrörelsen och politiker hittar en lösning som förhindrar att vuxna selekterar ut och specialiserar barn för tidigt.

– Om vi ska hänga med och slåss om medaljer på EM-nivå som just nu är den högsta nivån.Inom truppgymnastiken så kommer kraven att vi ska träna bättre än vad vi gör idag.Utbildning av tränare och deras kompetens måste höjas för att vi ska få en högre nivå på våra adepter och elitsatsande ungdomar.

Undersökningen

I våras visade SVT flera inslag om hur varannan svensk talang missas på grund av tidig elitsatsning och om unga som siktar på OS medalj redan innan de är tonåringar. Vi följde upp och skickade en undersökning, angående tidig elitsatsning, till totalt 343 personer. Olika personer i landslagen i fotboll, ridsport, innebandy, tennis, ishockey, simning, basket, handboll, gymnastik och friidrott fick ta del och svara i undersökningen. I enkäten har vi använt Riksidrottsförbundets definition av begreppet ”elitsatsning”. Läs hela undersökningen här. Research: Jonas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet