Foto: Bildbyrån

SVT:s expert: ”Känns som en final där Sarah kör mot klockan”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström övertygar i Rio.

SVT Sports expert Lars Frölander är lyrisk efter semifinalen på 100 meter fjäril och optimistisk inför finalen.

”Hon är helt överlägsen. Det ska till något utöver denna värld om hon ska missa guldet”, säger Frölander.

Sarah Sjöström är klar för final på favoritdistansen 100 meter fjärilsim. I nattens semifinal slog hon till med tiden 55,84 – ett nytt olympiskt rekord.

SVT Sports expert Lars Frölander är mäkta imponerad över nattens uppvisning.

– Man visste att hon skulle steppa upp i semifinalen och det gjorde hon verkligen. Hon gör inte alls ett perfekt lopp men gör ändå en tid under 56 sekunder vilket är helt otroligt. Hon känns helt överlägsen.

Tror på världsrekord

Efter en inte helt perfekt vändning låg Sarah Sjöström tvåa inför de sista 50 meterna. Men då accelererade svenskan ytterligare, tog över ledningen och vann bekvämt.

– Hon fick ingen riktigt perfekt start. Hon har varit lite djup i starten och det har inte varit någon perfekt tajmning i vändningen. Men själva simningen är ju helt fantastiskt. Det är smådetaljerna som inte är helt perfekta och dem kan man inte allt styra över heller.

Frölander är även optimistiskt vad gäller ett nytt världsrekord när det vankas final natten till måndag.

– Om hon får till några av de här detaljerna så kommer hon att krypa under sitt världsrekord i finalen. För det ser ut som att hon kommer få ganska lugnt bredvid sig. De som simmade snabbt i försöken gjorde i stort sett alla sämre tid i semifinalen också så det känns väldigt övertygande. Jag kan inte se att det finns någon som ens kan hota henne på något vis. Det känns som en final där Sarah kör mot klockan i stor sett. Sätter hon starten och målgången så finns tiondelarna där och så har vi ett världsrekord.

Tjuvstart enda oron

Finns det något specifikt i hennes simning som du är positivt överraskad över?

– Det är att hon är i form. Trots att hon inte sätter alla detaljer. Vi vet att hon är i riktigt bra fjärilform. Det ska till något utöver denna värld om hon ska missa guldet. Hon har ju råd att verkligen göra misstag och ändå ta hem guldet.

Det finns inget som kan stoppa henne?

– Nej, absolut inte. Hon är en sekund bättre än tvåan just nu. Och de här tjejerna har inte sparat sig heller. De har gått hårt redan från försöken, de har redan visat vad de går för. Jag kan inte se något som kan stoppa henne. Det skulle vara en tjuvstart eller något i den stilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.