Foto: SVT

SVT:s reporter provar orienteringsskytte

Uppdaterad
Publicerad

I morgon kväll avgörs SM i orienteringsskytte under SM-veckan i Halmstad. På startlinjen i masstarten står Sverigeeliten – men även SVT Sports reporter Rickard Ekman.

Hur kom du på idén att själv springa SM i orienteringsskytte?

– Jag skojade lite med projektledaren och sa ”Det är lika bra att jag ställer upp”. Det tyckte han var en kul grej. Men det är såklart även ett sätt att visa vad som händer om man kan orientera men inte har hanterat en bössa på många år.

SM-veckan sommar 2013

Ja, vad har du för erfarenheter av orienteringsskytte?

– Jag har sprungit lite orienteringsskytte, till och med vunnit DM som junior men det var väldigt många år sedan. Och orientering har jag hållit på med i många år.

Hur ser du på själva skyttemomentet, det är fyra rundor och sedan två liggande och två stående skjutningar?

– Ja, jag behöver tur om jag ska träffa rätt några gånger.

Så vad blir taktiken?

– Orientera kan jag så där har jag ingen taktik. Men vad gäller skytte... Man måste skjuta ganska fort, om man ändå ska missa. Jag räknar med att missa det mesta i stående och varje straffrunda tar 45-50 sekunder att springa. Skulle man missa alla 20 skott skulle det bli ungefär en kvarts löpning, men jag tror inte att det går så illa.

Du är som sagt en erfaren orienterare, har du chans att placera dig bra?

– Nja, jag måste överträffa mig själv i skyttet om jag ska placera mig. Om de andra kan skytte, skulle det överraska mig om de var sämre än mig på skyttet.

Du tävlar för SVT Sport, som inte är någon registrerad förening. Vad händer om du skulle ta medalj?

– Ja... Det kommer nog inte att hända, men jag vet inte. Det får bli en senare fråga...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan sommar 2013

Mer i ämnet