Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto: TT Nyhetsbyrån

SVT Sport avslöjar: Han kan bli ny ordförande i SOK

Uppdaterad
Publicerad

Björn Eriksson är ordförande för Riksidrottsförbundet. Men enligt uppgifter till SVT Sport är han också aktuell för posten som ordförande i Sveriges olympiska kommitté. ”Det är riktigt”, säger Eriksson till SVT Sport.

I slutet av maj blev Björn Eriksson vald till ny ordförande i Riksidrottsförbundet, RF, och mindre än ett år senare är han aktuell för ytterligare en ordförandepost. Enligt uppgifter till SVT Sport är 70-årige Eriksson en av dem som kan bli ny ordförande i Sveriges olympiska kommitté, SOK.

– Det är riktigt. Nyckelfrågan som jag vill ha svar på från medlemmarna är om de vill ha en personalunion mellan de två styrelserna. Då tycker jag att det är rimligt att ställa upp, vill man däremot fortsätta att ha olika styrelser ska man ju vända sig till någon annan än mig. Det är medlemmarna som bestämmer och inte jag, säger Björn Eriksson till SVT Sport.

Vilka fördelar ser du med att ha samma ordförande inom RF och SOK?

– Att man hela tiden drar åt samma håll. Ska man ha igenom en OS-ansökan är det en fördel att ha en idrottsrörelse som drar åt samma håll. Detsamma när det gäller elitsatsning och utbildning bland annat. Det är inte helt fel att ha personalunion på åtminstone en av stolarna.

Fyra kandidater totalt

Per Palmström, vice ordförande i SOK:s styrelse, Bengt Jönsson, medlem SOK:s styrelse samt generalsekreterare i simförbundet och Hans Vestberg, ordförande för handbollsförbundet samt vd för Ericsson, är de övriga kandidaterna.

I dag är sista dagen till nominering men trots det skulle ytterligare kandidat kunna tillkomma.

– Det är inte skrivet i sten, skulle någon dyka upp kl 15 i morgon med motiveringen att man inte haft möjligheten att skicka in det så kommer naturligtvis den också vara med i racet. Men sannolikheten att vi i morgon förmiddag skulle vara många många fler än fyra är mycket liten, säger Walter Rönmark, ordförande i SOK:s valberedning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.