Linus Omark och Henrik Karlsson är poppis i Jokeriet – klubben vill nu skriva längre avtal med spelarna.

SVT Sport avslöjar: Jokerit vill behålla Omark och Karlsson

Uppdaterad
Publicerad

Jokerit är supernöjda med svenskduon Linus Omark och Henrik Karlsson och vill förlänga med spelarna redan nu, erfar SVT Sport. – Vårt målvaktsspel har varit helt otroligt den här säsongen. Och vi hoppas att det inte ska bli alltför tufft att behålla Omark, bekräftar lagets GM, finsk hockeys kanske störste, Jari Kurri.

Jokerit har etablerat sig som ett topplag i KHL i sin debutsäsong. Den finska utbrytarklubben har gjort succé på alla plan. Publiktrycket är enormt och Jokerit har gått från att vara Helsingfors angelägenhet till att bli hela Finlands gunstling.

– Det kommer folk från alla håll och kanter hit. Jag vågade inte tro på det här till en början, säger Hjallis Harkimo, delägare och klubbens starke man.

”Vi får se hur det blir”

Bidragit till den succén har de båda landslagsspelarna Henrik Karlsson och Linus Omark gjort. Omark är bäste svensk poängmässigt samtidigt som Karlsson har spikat igen.

– Jag trivs kanon här, säger Karlsson som vill fokusera på årets säsong och lämnar förhandlingarna till sin agent Jocke Persson.

– Vi får se hur det blir, säger alltid lika hemlige Linus Omark som har option på ett år till med klubben.

– Han har haft det tufft i NHL men vi hoppas att han har hittat hem här, säger Kurri om Omark.

Förhandlingar pågår

Karlssons kontrakt är utgående men succén har gjort jokrarna från Finland angelägna om att förlänga. Enligt uppgifter till SVT Sport har klubben inlett diskussioner med Karlssons representanter.

– Sånt här pratar jag inte om.

Men det gör agent Persson, om än kortfattat:

– Jag kan bekräfta att förhandlingar pågår.

Malmö intresserat – men får svårt att matcha

Enligt uppgifter till SVT Sport har Malmö Redhawks anmält sitt intresse för Karlsson, och hade hoppats värva målvakten om laget går upp i SHL. Men övergången försvåras givetvis av succén i Jokerit.

Både Omark och Karlsson är aktuella för spel i VM med Tre Kronor. Klubbens tredje svensk Johan Harju har haft svårt att slå sig in i laget på permanent basis.

– Jag lider med Harju, säger tränaren Erka Westerlund.

– Det är en otroligt proffsig kille som tar det här på helt rätt sätt. Han tränar stenhårt. Gnäller ingenting. Det har varit en fröjd att ha de här killarna i laget.

Trots det kan Harju komma att lämna redan innan januarifönstret stänger:

– Jag vill spela så klart. Det har inte varit en optimal situation. Men tränarna har varit raka och tydliga med sina beslut och jag tog inte chansen på försäsongen som jag borde. Vi har ett grymt lag och konkurrensen är stenhård.

Funderar du på att lämna?

– Jag måste ju spela och det finns i bakhuvudet men så fort jag känner så, så får jag chansen att spela å då vänder tankarna till det positiva. Det har varit en mental prövning denna säsong. Jag har svävat mellan hopp och förtvivlan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.