Frank Andersson: ”Gick inte på hans begravning”

Uppdaterad
Publicerad

Frank Anderssons pappa rånade en värdetransport och satt tre år i fängelse.

I SVT:s serie ”56:orna – en historia om Sverige” berättar brottningslegendaren om hur pappan hämtades av polis i hemmet – och en trasig relation.

”Jag gick inte på hans begravning, men det skäms jag inte för”, säger Frank.

På måndag kväll sänds den andra delen i serien ”56:orna – en historia om Sverige”. Den känslosamma serien handlar om fem svenska världsstjärnor (Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg, Linda Haglund, Björn Borg och Frank Andersson) i fem olika sporter som under några magiska år såg till att Sverige spelade huvudrollen på världens idrottsarenor.

Bland mycket annat berättar Frank Andersson om en vändpunkt i den unga karriären när en 16-årig, strulig Frank skärper till sig och tar tag i brottningen på allvar.

Frank satt bänkad med sina bröder och sin pappa, John Andersson, framför tv:n och följde finalen på 200 meter från OS i München 1972 när det ringde på dörren. Det var polisen som ville prata med pappa.

– De stod och pratade en stund. Jag hörde inte vad de sa utan han kom bara in och sa att han skulle iväg en stund och började packa. Vi reagerade inte så mycket på det. Sen såg jag inte honom på tre år.

John Andersson hade tillsammans med en annan man rånat en värdetransportbil och flytt platsen med 1,3 miljoner kronor – innan han åkte fast.

”Hade sidor som jag inte gillade”

För Frank präglades tiden därefter av oro över att händelsen skulle läcka ut i medier samtidigt som brottarkarriären tog fart.

– Det var ju skämmigt som fan. Det var skittungt, men vad skulle man göra? Det var bara att försöka ta sig vidare och när folk frågade ville man inte gärna säga att han satt i fängelse.

Relationen med pappa John blev aldrig riktigt reparerad.

– Nä, han hade vissa sidor som jag inte gillade, så jag gick inte på hans begravning. Men det skäms jag inte för.

Serien ”56:orna – en historia om Sverige” består av fyra delar och den andra delen sänds måndag den 26 september, klockan 21.00 i SVT1.

Läs mer om serien här

... och se det första avsnittet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.