Ted Ligety: ”Slalomåkningen har varit frustrerande för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanen Ted Ligety jagar totalseger i världscupen – därför ligger fokus på att förbättra sin slalom. – Slalomåkningen har varit frustrerande för mig de senaste åren, säger han till SVT Sport.

Ted Ligety laddar för VM på hemmaplan – och drömmer om att vinna den totala världscupen. Sedan förra våren har ägnat 80 procent av sin träningstid åt slalom.

– Jag tränar mycket. Slalomåkningen har varit frustrerande för mig de senaste åren. Ibland åker jag riktigt bra på träning och i enstaka åk kan jag matcha de bästa. Men ibland rasar allt, säger 30-årigen till SVT Sport.

Alpina VM

– Jag har jämfört med porslin. Om förhållandena är perfekta kan man äta på det men om man är ute och campar går det sönder. Förhoppningsvis kan jag slipa bort misstagen i år. Jag älskar slalom och tränar mycket på det.

Blir du att räkna med i slalom snart?

– Jag hoppas det. Jag vill upp på pallen igen och att vinna en slalomtävling är ett av mina stora mål. Om du hade sagt 2006 att jag skulle ta drygt tjugo segrar i storslalom men ingen i slalom, så skulle jag bli förvånad.

”Det gäller för mig att ligga steget före”

Ligety har lyckats ta storslalomtekniken till en ny nivå, men konkurrenterna har också blivit bättre.

Marcel Hirscher från Österrike har dominerat i storslalom första delen av den här säsongen – tre segrar av fyra möjliga innan jul.

Hirscher har nämligen gjort lite av det motsatta. Ligety har fokuserat på slalom för att närma sig Hirscher och österrikaren har lagt fokus på storslaom.

– Det är lättare att komma ikapp om man ligger efter, för vägen är redan utstakad. Att ta nästa steg i utvecklingen är en mer komplicerad process. Det är självklart att andra till slut kommer ikapp. Det gäller för mig att ligga steget före med min egen skidåkning, säger Ligety.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM

Mer i ämnet