Thuram kritisk mot UEFA & FIFA

Uppdaterad
Publicerad

Den forne franske världs- och europamästaren Lilian Thuram har länge varit aktiv i kampen mot rasism. Nu kritiserar han FIFA och UEFA för att inte göra tillräckligt för att motverka problemen på fotbollsarenorna.

– Jag skulle vilja säga att man inom fotbollen hanterar rasismen som politiker i allmänhet hanterar den, med ett visst mått av hyckleri. De vill inte gå på djupet och säga att rasismen finns och att den är förgörande. På samma sätt som könsdiskriminering och homofobi. När man ser ett utbrott av rasism på en fotbollsplan så fortsätter spelet, och där har vi problemet, säger Thuram till SVT.

Bananattacken mot Barcelonas Dani Alves i april är det senaste exemplet på uppmärksammade rasistskandaler och visar enligt Lilian Thuram fotbollens problematik.

– Det var faktiskt en spelare som blev trakasserad, men ingen reagerade. Men i vanliga fall, om man blir överfallen på gatan till exempel skulle man klandra förbipasserande för att ingen hjälper till. Men här reagerade ingen, och matchen fortsatte.

Lilian Thuram

Klubbar i karriären:

1991-1996 AS Monaco

1996-2001 Parma

2001-2006 Juventus

2006-2008 Barcelona

Landskamper:

1994-2000 Frankrike 142 matcher, 2 mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.