Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Mattsson om målet med tränarkarriären: ”Dit man siktar”. Foto: Bildbyrån

”Topp och talang” lanseras för svenska tränare: ”Behöver prioriteras”

Uppdaterad
Publicerad

För de aktiva har stödprogrammet ”Topp och talang” funnits sedan 1998. Nu lanseras det också för tränare.

– Vi har pratat alldeles för lite om tränarnas villkor och utmaningar, säger Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare på Sveriges olympiska kommitté (SOK), till SVT Sport.

Om fler svenska idrottare ska ha möjlighet att satsa fullt ut för att nå världstoppen krävs också fler tränare i full satsning. Det menar SOK som nu startar ”Topp och talang tränare”.

– Våra tränare behöver prioriteras. Jag tror att vi har tittat för lite på deras behov, deras möjligheter, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

– Många tränare kanske har ett heltidsjobb vid sidan av och jobbar med träning på kvällarna och har väldigt små möjligheter att faktiskt göra en full satsning tillsammans med en aktiv, och det vill vi hjälpa till att förändra.

Johanna Mattsson: ”Jättekul”

Totalt ingår 23 tränare som alla är verksamma i en olympisk idrott samt är kopplade till en aktiv som befinner sig på en relativt hög nivå. En av dem är brottningstränaren Johanna Mattsson som tog både VM- och EM-medaljer som aktiv.

– Jag tycker det är jättekul. Jag började som tränare i höstas. Visst, jag har en jättelång aktiv karriär bakom mig men att vara tränare medför många nya utmaningar. När man är ny är det jätteskönt att få ingå i ett program, träffa likasinnade och få utbildning inom tränaryrket, säger hon.

Mattsson är tränare för bland andra OS-uttagna Jonna Malmgren.

– Jag vill ju bli en så bra tränare som jag bara kan, och då behöver jag utbildning och resurser.

Individuell utvecklingsplan

”Topp och talang tränare” kommer att ledas av projektledaren Katarina Vangdal som också är förbundskapten i golf. Varje tränare kommer att få en individuell utvecklingsplan, ett mentorskap och erbjuds möjlighet till kompetensutveckling.

– Satsningen ska bidra till att fler tränare får bättre förutsättningar i sitt arbete med aktiva både i form av fler tjänster eller mer arbetstid samt fortbildning och kompetensstöd, säger Katarina Vangdal.

Deltagarlista Topp och talang tränare:

Carl Enocson, alpint

Charlie Laband, alpint

Erica Holmberg, alpint

Mathias Moberg, alpint

Erik Iljans, skicross

Rasmus Jonsson, beachvolley

Johanna Mattsson, brottning

Alexander Lindström, curling

Kristian Lindström, curling

Alexander Wetterhall, cykel

Olof Axelsson, fälttävlan

Jonnie Eriksson, golf

Helan Andersson Melander, gymnastik

Sally Conwoy, judo

Ida Ingemarsdotter, längdskidor

Lars Ljung, längdskidor

Andreas Domeij, längdskidor

Alberte Holm Lindberg, segling

Victor Bergström, segling

Carl Jenner, simning

Johannes Lukas, skidskytte

Elisabeth Juudas, skidskytte

Anna Benson, skytte gevär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.