Topporienterare tävlar i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2015 tävlar världens bästa orienterare i ”Champions Week” i Kina och Nordkorea. Målsättningen är att visa hur ett framtida sprint-VM kan se ut, samt att bygga broar mellan Nordkorea och övriga världen.

– Jag anser att vi på ett bra sätt hjälper frihetsarbetet genom att komma dit och visa upp oss. Inget blir bättre av att vi isolerar Nordkorea. Låt det här orienteringsevenemanget fungera som en brobyggare, säger fransmannen Thierry Gueorgiou, elvafaldig VM-guldmedaljör.

Världens 100 bästa orienterare, 50 herrar och 50 damer, ska bjudas in. De tävlar om en total prissumma på 50 000 euro, lite mer än 450 000 kronor.

Arrangör är organisationen Park World Tour, där bland andra den tidigare världsmästaren Jörgen Mårtensson och motionsentreprenören Gåvert Wååg ingår.

– Det blir en historisk orienteringstävling, säger Wååg, som tror att det kan bli 150 000 åskådare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.