Tre Kronor utklassade Tjeckien

Sverige slutade tvåa i Channel One Cup efter att Tjeckien krossades i avslutningsmatchen med 4-0.

Tre Kronor hade lekstuga och krossade Tjeckien med 4-0 i den avslutande matchen i Channel One Cup. Sverige slutade därmed tvåa i turneringen efter suveräna Ryssland.

Förstakedjan med Nicklas Bäckström i centrum var framstående i de två första perioderna då Sverige gick fram till 2-0. I sista perioden tröttnade Tjeckien Tre Kronor kunde dra ifrån.

”Det var kalashockey”

I mål höll Jhonas Enroth nollan. Förbundskapten Pär Mårts var mer än nöjd efter segern.

– Jag är jättenöjd. Det var kalashockey tycker jag. Rätt fokus, vi hjälpte varandra. De hade flera lager mot oss att passera. Vi är lite lugnare än tidigare, och vi fick ner deras tempo. Jhonas Enroth får en femma, säger Mårts till SVT Sports.

Periodsammanfattning, period 3:

Sverige vann slutperioden med 2-0 efter att först Carl Söderberg, fint assisterad av Viktor Stålberg bakom mål, satt 3-0. 4-0-målet kom genom Joel Lundqvist. Assisten stod Niklas Persson för, nyss på isen efter avtjänad utvisning.

Jhonas Enroth gjorde ett antal kvalificerade räddningar under matchen och tredje perioden, och målvakten imponerade stort.

– Jag tyckte att vi spelade stabilt. Vi spelade inte jättebra men hittade en väg att vinna. Känner mig bra, jag hade en bra match mot Finland igår och jag känner mig lugn och harmonisk, säger Enroth till SVT Sport.

Period 2:

Sverige har 2-0 efter två spelade perioder mot Tjeckien i avslutningsmatchen i Channel One Cup.

Kedjan med Patric Hörnqvist-Nicklas Bäckström-Marcus Johansson har legat bakom Tre Kronors två mål. Bäckström har varit på spelhumör i den andra perioden och hans fina passningar har lett till många bra lägen för lagkamraterna. Patric Hörnqvist fick in 2-0-pucken efter en tilltrasslad situation. 1-0-skytten Marcus Johansson stod för det fina förarbetet.

Jhonas Enroth har stått för fina räddningar när Tjeckien skapat sina farligheter, främst efter omställningar. Men målvakten har även varit stabil när tjeckerna pressat på i powerplay. Tjeckien var dock ytterst nära att reducera i slutsekunden av perioden men pucken tog i insidan av stolpen.

– Vi måste ligga på rätt sida och få ner pucken djupt, säger Bäckström till SVT Sport inför period tre.

Period 1:

Sverige leder över Tjeckien med 1-0 efter den första perioden i avslutningsmatchen i Channel One Cup. Marcus Johansson satte målet efter knappt sex minuters spel. Bäckströms tekade fram pucken, och efter en läcker dragning på liten yta framför Alexander Salak i Tjeckiens mål var det bara att lägga in den i kassen.

– Det fattas en del för att det ska vara bra. När man spelar med Nicke (Bäckström) är det bara att åka så är det lugnt, säger Johansson till SVT Sport i paus.

LHC:s Mattias Bäckman blev liggande efter en hård tackling men lyckades efter en stund resa på sig. Han kommer dock inte att spela vidare under matchen då han slagit i bakhuvudet och fått hjärnskakningsliknande symptom.