Foto: SVT

Två matcher utan publik för Hammarby

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd meddelade i dag straffet mot Hammarby för huliganernas uppträdande vid hemmamatchen mot Gais. Och straffet blev hårt.

Efter skandalscenerna på Tele2 Arena den 19 september då 40 st personer kastat föremål mot Gais-fans inne på arenan tvingas nu Hammarby spela utan publik i två matcher plus att de får böta 250 000 kronor. Läs beslutet här.

–Vi tar mycket allvarligt på sådant här. Vi har gjort bedömningen att de planlagt övergrepp mot andra supportrar och därmed utsatt dom för risk för liv och hälsa, säger Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger till SVT Sport.

Superettan

– Det som hände har Hammarby strikt ansvar för. Det som inträffade betraktar vi mer eller mindre som en välplanerad terroristattack som medförde uppenbar fara för andra personer.

Hammarby kommer att överklaga domen, som kommer att bli kostsam för Stockholmsklubben. De är oförstående till det hårda straffet.

”Straffet står inte överhuvudtaget i proportion till det som inträffade. Vid incidenter som vi anser vara jämförbara med det som hände vid matchen mot GAIS har det utdömts bötesstraff i nivåer kring 100 000 kronor”, skriver Hammarby på sin hemsida.

Det har aldrig tidigare, inom svensk elitfotbollen,  dömts till två matchers spel utan publik.  

Hammarby  tycker dessutom att straffet – tomma läktare -  slår fel. De som missskött sig skulle ändå fått tillträdesförbud menar man.

”Att i det läget utdöma spel inför tomma läktare drabbar således enbart den vanliga fotbollspubliken. 12 000 – 13 000 fotbollsupportrar ska alltså stängas ute på ett sätt som vi anser är helt orimligt”, skriver klubben.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Superettan

Mer i ämnet