Uefa vill införa landslagsserie

Uppdaterad
Publicerad

Uefa kan vara på väg att förändra landskampsspelet – ett förslag om ett nytt ”Nations League” läggs fram i morgon. Det kan förändra hur Sverige och andra länder tar sig till EM och VM.

Den nya turneringen ska enligt planen spelas på datum som idag är reserverade för träningsmatcher. Landslagen ska delas in i tre eller fyra divisioner, med upp- och nedflyttning mellan divisionerna.

Enligt tidningen Independent talar mycket för att förslaget får grönt ljus redan i morgon, efter att ha fått stöd idag från Uefas exekutiva kommitté idag.

– Vi ville få mer struktur på landskampsdatumen. Och så är det några länder som alla vill möta och andra som har svårt att hitta motståndare, så vi ville ha någonting nytt och det blev Nations League, säger Uefas generalsekreterare Gianni Infantino.

Infantino säger även att detaljerna ska diskuteras under kongressen.

Den nya turneringen ska inte ersätta det nuvarande kvalspelet till VM eller EM, men fyra platser som idag ges via kval-playoff ska i stället komma från framskjutna placeringar i sin respektive division i Nations League.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.