Foto: Bildbyrån

Ukrainska idrottare förbjuds tävla mot ryssar

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina stoppar landslagsidrottare från att tävla mot ryssar och belarusier i internationella tävlingar. Det uppskattas inte av alla.

”Då ger vi Ryssland/Belarus möjlighet att marknadsföra sina berättelser och propaganda”, menar skeletonåkaren Vladyslav Heraskevytj.

Det är Ukrainas idrottsdepartement som beslutat att inte låta de bästa idrottarna få möta ryskt eller belarusiskt motstånd.

Det finns ukrainska idrottsstjärnor som inte välkomnar beslutet.

Idrott och politik

”Om ukrainska aktiva utrymmer internationella tävlingsplatser ger vi Ryssland/Belarus möjlighet att marknadsföra sina berättelser och propaganda”, skriver OS-skeletonåkaren Vladyslav Heraskevytj på Twitter, enligt Reuters.

Flera förbund har svängt

Sedan Rysslands invasion av Ukraina förra året har många internationella idrottsförbund och tävlingar stängt av ryska och belarusiska idrottare.

IOK anser att ryssar och belarusier kan få tävla under neutral flagg och om de inte har ställt sig bakom Rysslands invasion eller har militära kopplingar. Flera internationella idrottsförbund – bland annat bordtennis, fäktning samt taekwondoförbundet – har efter IOK:s uppmaning svängt och välkomnat ryssar och belarusier tillbaka att tävla.

Hotat med OS-bojkott

Även Wimbledon, som till skillnad från andra tennisturneringar förra året stoppade ryssar och belarusier, har hävt sitt förbud.

Asiens olympiska råd OCA har sagt att ryska och belarusiska idrottarna är välkomna att delta i Asiatiska spelen i Kina i september-oktober. Där skulle de kunna kvala in till OS i Paris 2024.

Samtidigt har flera länder, däribland Ukraina och Polen, hotat att bojkotta OS i Paris om de krigförande länderna välkomnas tillbaka till idrotten.

Över 200 ukrainska idrottare har dödats i kriget mot Ryssland.

KLIPP: Otto Drakenberg: ”Politikerna måste komma ur garderoben” (9 april 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet