Foto: AP/Ennio Leanza

Uppgifter: Blatter utreds av FBI

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska FBI angriper Fifa-härvan på samma sätt som man rullat upp maffiafall i New York, säger källor till nyhetsbolaget ABC. Formella anklagelser mot den avgående presidenten Sepp Blatter och fler höjdare kan komma när som helst.

– Nu när folk kommer att vilja rädda sig själva blir det troligen en kapplöpning om vem som vänder sig mot Blatter först, säger en källa inom den amerikanska brottsbekämpningen till ABC.

Några nya formella anklagelser har inte framförts sedan razziorna mot det internationella fotbollsförbundets makthavare i förra veckan. Men spekulationerna är i full gång om vad det kan vara för annalkande information som fick Blatter att i går meddela sin avgång som Fifa-president.

FIFA

– Vi kanske inte kan plocka isär hela organisationen, men måhända behöver vi inte det heller, fortsätter ABC:s källa.

Han syftar på FBI:s vanliga metod att erbjuda bra villkor för den som lämnar in bevis mot sig själva och andra. Alla nära Blatter som kan sitta på komprometterande material kan alltså nu vilja ta chansen att slippa straff genom att ange Blatter.

Redan förra veckans gripanden var ett resultat av sådant material. Ett typiskt exempel är José Hawilla, brasiliansk idrottsmogul. Han har lämnat över 151 miljoner dollar i gamla mutor till amerikanska myndigheter, och under en längre tid vittnat för FBI. I gengäld förblir han på fri fot i USA, skriver Reuters.

På tisdagen medgav Fifa att banköverföringar på 10 miljoner dollar har gjorts till ett av de mutmisstänktas konton. Enligt The New York Times uppgifter förde Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke över pengarna 2008 till konton kontrollerade av Jack Warner, före detta vice ordförande i Fifa och en av flera personer som misstänks ha tagit emot mutor för att hjälpa Sydafrika att få fotbolls-VM 2010.

Tidningen refererar också till anonyma källor i FBI som säger att även Sepp Blatter är en av de som utreds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet