Upplagt för ett snabbt GöteborgsVarv

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att gå fort i årets GöteborgsVarv. Om det inte blir för varmt. – Blir det en bit över 20 grader är det svårt att springa riktigt fort. Annars kommer det att bli mycket bra tider, lovar Per Crona, ansvarig för elitlöparna.

Banrekordet i GöteborgsVarvet lyder på 60:25. En som har kapacitet att bli den första att springa GöteborgsVarvet under 60 minuter är Peter Some, Kenya, som vann en utklassningsseger i Paris Marathon i mars på utmärkta 2:05:38.

Bland damerna gör Pauline Njeri sin andra start i GöteborgsVarvet. Förra gången, 2008, sprang hon lite i skymundan in på en femte plats. Sedan dess har hon utvecklats till en världslöpare som i år vunnit i både Paris och Milano.

Göteborgsvarvet

– Men det är inte alls säkert att hon vinner, det finns flera mycket bra löpare, säger Per Crona som tycker att kampen om SM-gulden är minst lika intressant.

Bland damerna är den kampen närmast en formalitet. Isabellah Andersson lär inte någon kunna hota. Frågan är om hon efter tre andraplatser i GöteborgsVarvet ska kunna vinna hela loppet.

– Det krävs ett svenskt rekord och en tid under 70 minuter för att hon ska ha chansen. Det finns flera tjejer i fältet som sprungit under den gränsen.

Banrekordet i damklassen är 69:04.

Bland herrarna har Strömstads Mikael Ekvall imponerat i år genom att bland annat vunnit Sentrumlöpet i Oslo.

– Det ska bli intressant att se om han kan rå på de senaste två års segrare Adil Bouafif, Hässelby, funderar Per Crona som haft några stressiga dagar.

Förhandsfavoriten Dennis Kimetto, Kenya, har drabbats av lunginflammation och kan inte starta.

– Men istället har vi fått hit ”den nye Ghebreslassie”, Ghirmay i förnamn, en sagolikt talangfull 17-åring som debuterade på halvmaraton i mars och sprang på fantastiska 60,09. Han kan vara en framtida superstjärna, säger Per Crona.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgsvarvet

Mer i ämnet