VD Eva Hamilton: ”Tråkigt för SVT”

Uppdaterad
Publicerad

SVT går miste om vinter-OS i Sotji 2014 och sommar-OS i Rio 2016. MTG, som äger Viasat, har köpt rättigheterna.

-Jag beklagar att SVT förlorat OS 2014 och 2016, säger SVT:s VD Eva Hamilton.

-Vi har sträckt oss mycket långt, längre än någonsin tidigare. Men IOK valde att sälja rättigheterna till en sportagent, som styckat upp Olympiska Spelen i olika paket och då finns det en risk för att stora delar av OS blir en betal-TV-produkt.

Hamilton tycker att beskedet är beklagligt, av flera skäl.

-Det är tråkigt för SVT och ännu tråkigare för den svenska idrottsintresserade publiken, säger hon.

Per Yng blickar framåt – mot London-OS

SVT Sports chef Per Yng väljer att blicka framåt – mot OS i London 2012.

-Nu tar vi sikte på att göra ett kanonjobb på OS i London nästa sommar där SVT har ensamrätt. Hos oss finns det alltid en plan B och C. Vi tänker fortsatt bevisa att vi kan ge den svenska publiken ett starkt sportutbud.

Yng tycker förstås också att det är trist att ha gått miste om OS-rättigheterna.

-Det är klart att vi är besvikna. Allra mest besviken är jag på IOK som i mina ögon bryter mot sitt eget regelverk, säger Yng, som ifrågasätter det egentliga skälet till IOK:s beslut.

-Vi har mer än 50 års tv-erfarenhet av OS-produktioner och har lagt ett bud som är mycket högre än det vi lagt tidigare. Man undrar varför IOK gett det till MTG, säger Yng, som tycker att det ska bli intressant att se hur MTG kommer att förvalta OS-rättigheterna i Sverige.

”Publiken vill se OS i SVT”

-I debatten som pågått i media de senaste dagarna framgår det att såväl idrottsledare, som idrottsmän- och idrottskvinnor, och framförallt idrottspubliken, vill ha OS i SVT.

MTG har även köpt de icke exklusiva radiorättigheterna till 2014 och 2016. Men det påverkar inte Sveriges Radios sändningar.

-Radiorättigheterna kan köpas av flera, säger Radiosportens chef Jakob Sillén till SVT.

Anna Blomqvist

och Cecilia Ingman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.