Richard McLaren riktar skarp kritik mot IOK Foto: TT

Wada-professorns skarpa kritik mot IOK

Uppdaterad
Publicerad

Richard McLaren, mannen bakom den ryska dopningsrapporten, riktar nu skarp kritik mot IOK. Han menar att de har förvrängt resultaten. ”De har totalt ignorerats och vänts upp och ner”, säger han till tidningen the Guardian.

Richard McLaren, som skrivit den rapport som avlöjat systematisk dopning i Ryssland, riktar stark kritik mot IOK. I en lång intervju med the Guardian menar han att kommittén helt missuppfattat hans rapport, och att de har ”helt vänt upp-och-ner” på resultatet.

Såväl Ryssland som IOK hävdar att McLarens rapport endast har bestått av påståenden, menar han.

– Att säga att det är påståenden.. jag har bevis. Jag skulle aldrig lägga till något i rapporten som jag inte har bevis för.

Viktigt att lägga till är att delar av McLarens rapport inte har varit tillgängliga för någon annan än honom själv.

– Jag har bevisen, jag har dem säkrade. Jag har dem uppbackade av juridiska analyser av databaser, prover, jag har laboratoriellt bevis på flera av dem. Det är sant att jag inte har avslöjat dem än. Jag har inte lämnat över dem till någon, jag har en pågående utredning att slutföra.

Den fullständiga rapporten ska vara klar i september.

”Det har vänts upp-och-ner”

McLaren är frustrerad över att debatten har cirkulerat kring vad hans rapport har att avslöja om dopning på individuell nivå, och inte på statlig nivå.

– Alla har missförstått vad som finns i rapporten, speciellt IOK och internationella idrottsförbund. Jag har inte gjort ett arbete för att borra djupt och se vilka idrottare som är dopade och vilken dopning de använt. Detta hade inte jag tid till och jag klargjorde att det inte var en del av rapporten. Den handlade om statligt finansierad dopning, manipulation av prover, byten av provrör etc. Det är statligt styrt system.

McLaren uppger vidare flera exempel på hur ryska antidopningsbyrån Rusada och ryska idrottsministeriet har utnyttjat systemet för att hålla ryska idrottare borta från dopningsavstängningar.

– Varje gång en skärm visar ett ogynnsamt värde i laboratorierna i Moskva går man till Rusada (den ryska antidopningsbyrån), som kombinerar det med informationen från labbet. Det går sedan till sportministeriet och de skickar i sin tur en instruktion tillbaka på om idrottaren ska bli räddad eller satt i karantän.

Detta, tillsammans med utbytta provrör på de största idrottsnamnen på evenemang som vinter-OS i Sotji 2014, är exmpel som utgör stor del av rapporten, säger McLaren.

– Det är det som rapporten bygger på. Det är systemet. Och det har totalt ignorerats och vänts upp-och-ner.

Paralympiska kommittén mer samarbetsvillig

Den kaotiska process som varit kring IOK, med att först låta internationella idrottsförbund få avgöra ryska idrottares OS-öde, för att sedan låta en panel om tre personer avgöra har blivit kritiserat, speciellt av dem som velat ha en total avstängning. Samtidigt har det uppstått ordkrig mellan IOK och Wada, som beskylls för dålig hantering av krisen.

Efter att IOK tog tillbaka sitt beslutsfattande har den ryska OS-truppen till och med växt, från 266 idrottare till 271 enligt uppgifter till Reuters på torsdagskvällen. Totalt elva boxare, en kanotist, 29 simmare, några konstsimmare, ett vattenpololag, en golfare och en flertalet skyttar är några av de senaste som fått klartecken att tävla för Ryssland i OS, uppger nyhetsbyrån R-Sport enligt Reuters.

I motsats till IOK, som inte varit i direkt kontakt med McLaren, har den paralympiska kommitén, som ska ta beslut om ryska idrottares vara eller icke vara i paralympics, kontaktat honom, säger han.

– De har haft nära diskussioner med mig. De kontaktade mig timmar efter att min rapport blev publicerad, säger McLaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.