Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Wiberg tror på Vonn: ”Att man är kär är alltid bra”

Uppdaterad
Publicerad

I en artikelserie inför helgens Vinterstudiopremiär möter ni i veckan några av SVT Sports experter. Först ut är Pernilla Wiberg, alpin SVT-profil sedan 2002/03 som är inne på sin elfte säsong som kommentator- och studioexpert.

I en artikelserie inför helgens Vinterstudiopremiär möter ni i veckan några av SVT Sports experter. Först ut är Pernilla Wiberg, alpin SVT-profil sedan 2002/03 som är inne på sin elfte säsong som kommentator- och studioexpert.

– Det spritter i benen när en ny säsong drar igång. Framför allt för min egen skidåkning. Jag vill komma igång och åka skidor, säger Pernilla Wiberg.

Världscupen i alpint

Vi träffas på Älvsjömässan utanför Stockholm två veckor innan Vinterstudiopremiären. Pernilla är i Sverige för att delta i sport- och fritidsmässan ”Winter show”. Vi slår oss ner i en soffa för att prata alpin skidåkning inför säsongen 2013/14. En säsong som traditionsenligt smygstartat med storslalompremiär, där Pernilla Wiberg fanns på plats.

– Jag var uppe i Sölden med familjen och tittade på herrtävlingen, när Ted Ligety vann överlägset. Jag hade hoppats att de andra hade hämtat in lite av hans försprång till i år, men tyvärr ser det ut som att han kommer att briljera även den här säsongen. Ur svensk synvinkel var det lite tunt på herrsidan i starten, medan tjejerna gjorde det väldigt bra, med två topp-10 och Frida Hansdotter topp-20.

Vilken svenska tror du kommer lyckas bäst i teknikgrenarna i år?

– Frida hade sitt riktigt stora genombrott ifjol när hon tog en bronsmedalj på VM. Men det är svårt säsongen efter man har fått den här enorma uppmärksamheten. Hon kommer säkert att ha det lite tufft i början. Jag tror ändå hon kommer fortsätta att utvecklas både i slalom och storslalom. Vi pratade mycket ifjol om att hon inte har perfekt teknik, trots att hon gör bra resultat. Om hon har kommit underfund med hur hon får lite mer fart på grejerna kommer hon kunna ge Mikaela Shiffrin en bra fajt i slalom.

– Jag tror inte Maria hade förväntat sig en topp-10 själv i premiären. Hon var väldigt försiktig inför Sölden, och det brukar betyda att hon inte är i så bra form. Hon motbevisade sig själv där. Det bådar väldigt gott för hennes del. Om Frida inte får press på sig och blir nervös så tror jag att hon kan vara den som lyckas bäst.

Är Frida Hansdotter mogen för att ta en OS-medalj?

– Det är det här som blir svårt. Året efter att hon slagit igenom och tagit medalj på VM. Hon kommer absolut att vara fixstjärnan inför OS, och det är en ny situation för henne. OS är mycket större än ett VM. Jag tror det kan beröra henne lite. Det bästa för Frida hade varit om de andra gör minst lika bra resultat, och tar någon pallplacering innan OS. Då är det är enklare för henne att åka avslappnat. Men hon har chansen att ta medalj, absolut.

Jessica Lindell-Vikarby har åkt mer skidor än någonsin på försäsongen – lyckas hon ta sig från placeringar 6-10 upp till pallen i storslalom?

– När jag träffade Jessica i Sölden tyckte jag att hon hade den där auran runt sig. Hon var väldigt stark. Hon hade ett starkt självförtroende. Nu hade hon lyckats väldigt bra tidigare på dagen, men det lyste om henne. Ja, jag tror att hon kan kliva upp på pallen i år i storslalom.

Varför lyckas inte killarna i storslalom? De säger att de tränar mer storslalom, ändå lyckas de inte.

– Då det gäller André Myhrer känns det, ur en teknisk synvinkel, som han är lite för stel i hela kroppen. Han har inte den enorma vinklingen och rörelsen på kroppen som Ted Ligety har. Man ser stor skillnad, tekniskt sett hur de åker storslalom, om man lägger bilder av de två mot varandra. Sen finns det flera vägar till Rom, men just nu känns det inte som André har rörelsen och timingen i storslalom som måste finnas för att lyckas.

Dina tankar inför Lindsey Vonns comeback, ett OS-år som i år?

– Jag sa under VM i Schladming förra året, då hon gjorde illa sig, att jag är helt bombsäker på att hon kommer att vara tillbaka till den här säsongen. Hon har ett OS att satsa mot, och sen har hon aldrig varit så allvarligt skadad tidigare. Bara det kan göra att hon får en morot som hon inte haft tidigare. Hon har vunnit allt. Hon har medaljer. Hon ser stark ut redan nu. Det är ganska naturligt att hon inte var med redan i Sölden, där profilen på backen hade varit lite för tuff. Jag tror det är helt rätt beslut för henne, starta på hemmaplan i Beaver Creek och sedan i Lake Louise i Kanada.

Hur tror du hennes förhållande med Tiger Woods påverkar henne och hennes skidåkning?

– Haha, att man är kär är alltid bra. Det har jag själv upplevt 1997, när jag vann totala världscupen. Kärleken kan ge vingar, som det heter. Sedan vet jag inte om det är ett förhållande som kommer hålla i evighet. Men självklart, hon har fått göra mycket annat i sommar. Kommit ut på hans golftävlingar, och följt hans framgångar. Det tror jag kan vara bra för henne, att tänka på något annat.

Vad tycker du om att OS sänds i Viasat?

– För min egen skull så kan jag klara det. Men jag tänker på många av kollegorna på SVT. Jag kan sätta mig in i deras situation. Det är många som gjort så många OS, både vinter och sommar, som nu i Sotji inte får vara där. Det är ungefär som när man blir skadad under en karriär, och inte får vara med. Jag tror det kan vara mentalt jobbigt. Det blir annorlunda, men jag är säker på att Viasat kommer att göra ett bra jobb. De har mycket att leva upp till. SVT har gjort OS- och VM-sändningar under många år, och gjort det väldigt bra. Pressen på Viasat är stor, men jag tror de lyckas med det.

Något sämre säsong för André Myhrer ifjol – dina tankar om honom i år, som nybliven pappa och allt?

– Att han inte lyckades så som han hade velat förra säsongen tror jag gör honom väldigt laddad för i år, och att ta en medalj till. Han har ju en medalj från Vancouver för fyra år sen. Sedan att han blivit pappa... Pressen är annorlunda, tror jag.

Hur då?

Du har något annat att fokusera på. Hur det än går så kan man tänka att ”jag har min familj och ett barn” och det betyder ganska mycket när du väl står på start, och känner nervositeten komma. Då kan man köra ett inre samtal med sig själv, där man bygger in de här tankarna.

Herrarnas slalomlandslag – världens bästa för ett par år sen – hur står sig laget säsongen 2013/14?

– Jag tycker fortfarande att man ska titta på Sveriges slalomlandslag som ett av de bästa i världen. De har gjort väldigt bra resultat. Nu är inte Jens Byggmark med i år då han är skadad, men jag tror han kommer att komma tillbaka starkare till nästa år. Men vi har andra starka åkare – Mattias Hargin, André Myhrer, Axel Bäck. Det kommer fler. Framgång föder framgång. Jag är säker på att de här killarna kommer kliva fram i år.

Dina tankar inför Hans Olssons comeback?

– Det är en jättesvår skada han har gått igenom. Det jag är mest intresserad av att se är om han blivit rädd för farten, och att skada sig igen. Han har varit borta länge. Det ska bli intressant att följa. Han verkar vara fokuserad på att komma tillbaka till den position som han hade. Jag väntar tills jag sett första tävlingen, så kan jag säga mer sen.

En annan spännande comeback, Bode Miller, som är tillbaka efter två års frånvaro. Dina tankar?

– Bode Miller är en väldigt annorlunda personlighet, och en väldigt bra personlighet för alpina världscupen. Han tillför väldigt mycket, massmedialt framför allt. Han är en intressant person att skriva om. Just bara att ”Nu är det OS, jag testar att komma tillbaka”. Han gjorde ett jättebra första åk och ett lite sämre andraåk i Sölden. Han har absolut tekniken kvar, det är känslan för snön. Vi måste räkna med honom i vinter.

Du var på pallen i Mästarnas Mästare – vem tror du vinner i år?

– Oj, det är många bra namn. Mattias Sunneborn och Kajsa Bergkvist får gälla som favoriter. Just friidrottare tror jag har en bra chans. De är allround. Lite som alpint, man tränar väldigt mycket för att bli bra.

Det blev mycket reaktioner på dina tankar om idrottstjejer och smink i Vinterstudion ifjol. Hur ser du på killar och marknadsföring av sin idrott?

– De är i samma situation när de gör reklam. Som kalsongreklam, med halvnakna bilder som vi ser på posters. Det är inga konstigheter egentligen. De använder sig också av sitt utseende. Att tjejer har smink för att ytterligare förstärka sitt attribut har funnits i alla tider. I alpin skidåkning ser man knappt människan bakom hjälm och glasögon, och det har både tjejer och killar förstått i dag. Man vill veta mer om superstjärnan som gör det bra i sin idrott. Om man vill sminka sig och göra sig fin är upp till var och en. Om de vill göra det tycker jag det är jättebra.

Vilka alpinister sticker ut i sociala medier?

– Lindsey (Vonn) till exempel, är extravagant. Om vi ska komma tillbaka till det här med sminkning och att framhäva sina kvinnliga attribut. Det gör amerikanarna ofta. Både Julia Mancuso och Lindsey Vonn. Mancuso lägger ut lättklädda bilder, som förstås många tittar på. Så är det ju.

Och hur ser du på det?

– Jag kan inte avgöra det. Du kanske tycker det är bra, jag kanske tycker det är dåligt, eller vice versa. Alla får ha sin åsikt. Vi lever i ett demokratiskt land.

Vad tycker du om Rysslands anti-gay lagar?

– Ryssland har sagt att lagarna inte gäller under OS, så därför är alla välkomna. När IOK tilldelar ett land spelen, så måste det landet rätta sig efter de olympiska reglerna, där det står i ”olympiska chartern” att man inte får diskriminera utifrån ras, eller religion, eller sexuell läggning. Sedan kan man inte begära att man kan ändra ett lands lagar och stadgar utöver OS-perioden. Det som är bra med att ett OS är i Ryssland, eller i Kina, är att det belyses från alla håll hur ett land styrs.

Vad tycker du om den nya IOK-presidenten Thomas Bach?

– Han är väldigt bra, tror jag. Han är tysk, så det är ordning och reda. Han har jobbat som jurist och är olympisk mästare i fäktning. Jag tror att han kan bidra med mycket. I höst har han varit på ett möte med FN, och pratat om IOK. Jag har läst i kommentarer att han var väldigt bestämd med sitt budskap, om vad IOK ska göra i framtiden. Han hade ett valmanifest, och gick direkt in och visade vad som kommer göras i framtiden. Det känns bra.

Hur länge tror du Tina Mazes poängrekord står sig?

– Rekord är alltid där för att slås. Jag tror säkert det kommer att slås i framtiden. Det är väl egentligen bara ett rekord som en svensk har som jag tror aldrig kommer att slås – Ingemar Stenmark med 86 världscupsegrar.

Aldrig?                         

– Nej. Nej, nu kommer jag kanske få äta upp min hatt, haha. Men det är som Björn Fagerlind (SVT:s alpinkommentator) brukar säga; Man ska aldrig säga aldrig.

Fem snabba med Wiberg:

Monaco vs Sverige: Monaco på vintern. Sverige på sommaren.

TV vs dator: TV

Facebook vs Twitter: Facebook

Senast lästa bok: Inferno av Dan Brown

Favoritstad i världen: Rom

Antal svenska medaljer i Sotji-OS: Fem till sex

Pernilla Wiberg gästar Vinterstudiopremiären från Bruksvallarna 23-24 november.

Fakta Pernilla Wiberg:

Två OS-guld, OS-silver, fyra VM-guld, VM-silver, VM-brons, seger totala världscupen 1997, 24 VC-segrar, VC-segrar samtliga discipliner, Jerringpriset 1991 och 1992, Svenska Dagbladets bragdmedalj 1991, IOK-ledamot 2002-2010, expertkommentator Sveriges Television sedan 2002/03.

Pillan om säsongen

Vinnare världscupen herrar 2013/14:

”Jag tror att Ted Ligety är sugen på att försöka ge Marcel Hircher en match. Hircher var suveränen ifjol, men man såg att Ligety började köra mer och mer super-G och kombination. Jag tror att Ligety blir en utmanare till Hircher.”

Vinnare världscupen damer 2013/14:

”Det blir tufft för Lindsey Vonn. Jag tror att hon kommer att koncentrera sig mest på OS. Det är mer öppet i år på damsidan. Lara Gut började bra i storslalom. Hon kör alla discipliner. Kanske att hon kan vara en utmanare till Tina Maze. Pressen ligger på Maze, eftersom hon vann så stort ifjol. Nu misslyckades Maze i premiären, men jag tror att hon kommer tillbaka.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet