Artisten Petters satsning: Swimrun

Uppdaterad
Publicerad

Triathlonsporten växer stadigt, VM-arrangemanget i Stockholm lockades också tusentals motionärer och nu kommer nästa uthållighetstrend – svenska skapelsen swimrun växer starkt och har fått en oväntad frontfigur.

– Jag gillar det spartanska med swimrun. Och att det är en sån naturupplevelse, säger artisten Petter inför sin extremutmaning.

Måndag 1 september står han på startlinjen i numera klassiska Ö till Ö, den tuffa patrulltävlingen mellan Sandhamn och Utö, 75 km simning och löpning i det vilda, otämjda, ett slutmål på en nio månader lång utmaning ihop med tävlingskompisen och triathleten Jojje Borssén.

– Jag gillar utmaningar. Och jag gillar att jobba i projekt, med olika delmål. Så har det alltid varit i min karriär, jag har gett ut en skiva, sen en turné, sen en ny, säger Petter när vi träffar honom vid Djurgårdskanalens utlopp mot Saltsjön.

Fick knäproblem

Tränat har han gjort sen 2003 då han lockades in i gymmet. Efter det provade han på New York Marathon, har åkt mycket alpint och alltid varit nyfiken på sporten. En numera 40-årig artist som växte upp i en kulturfamilj och nu ”tar igen det lite grann”.

– Om min pappa hamnade på en fotbollsplan, så målade han hellre av den, beskriver han och skrattar.

I januari satte projekt Swimrun igång för Petter. Han och Jojje körde dom första träningspassen i Eriksdalsbadet och rapparen visade talang för simningen.

Sen dess har det rasat på med en rad olika svenska swimruntävlingar och så en avstickare till Schweiz och Engadin Swimrun, ett försök att lansera grenen utomlands. Drygt 52 km i alpmiljö, sex km simning i kalla förhållanden – en prövning som dessutom gav honom en del knäproblem.

Kom ur en vadslagning

Magnetkameraundersökningen hemma i Stockholm gav dock lugnande besked, lätt rehab ska rädda starten i Sandhamn och inte minst är han mentalt redo.

– Det var tufft och kallt, många som bröt men också många som tog sig i mål, säger han och tackar tillfällige partnern Marcus Hultgren som peppade honom hela vägen till mål.

Nu väntar det stora äventyret. Ö till ö kom ur en vadslagning mellan personal på Utö Värdshus - snabbaste par till Sandhamn blev bjudna på en middag.

Det utmynnade i en allt mer växande tävlingsform.

Sedan starten 2006 har intresset stigit.

Bästa kompisen gillar det också

– Jag tror att det är naturupplevelsen som tilltalar svenskar. Att vara ute och känna sig som ett djur som bara brötar sig genom skog och mark. Det är en väldigt stark levnadskänsla i swimrun, säger Jojje i ett försök att förklara uppgången. Och så är det en sport som, förutom det mentalt prövande, sätter hela kroppen på utmaningar. I simning jobbar överkroppen och benen sparas till dom långa löpsträckorna, bland annat en halvmara tvärs över Ornö.

Petter själv är såld. Och på frågan om hur artistkollegorna ser på hans idrottsprojekt säger han:

– Dom gav upp redan första gången dom såg mig i ett par cykelbyxor! Ääh, jag bryr mig inte. Det är många som upptäcker det här. En av mina bästa kompisar, som också är artist, Daniel Adams-Ray, gillar också det här. Det är fler som är på.

Ska lära sig fjärilsim

Nedräkningen har börjat. Flera av simsträckorna är rekade och testade. Och förhoppningsvis håller knät.

Sen då?

– Ja, lite tomhet kommer jag nog att känna, säger Petter fundersamt men skiner plötsligt upp.

– Sen ska jag lära mig simma fjärilsim!

Som han själv uttrycker i en av sina största hits: ”Så klart!”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.