Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter VM-kollapsen – Claesson tvekar om fortsättning

Uppdaterad
Publicerad

Två bandy-VM – två finalförluster.

Förbundskapten Jonas Claesson tvekar om framtiden. ”Spontant tycker jag att någon annan ska ta över”, säger han efter chocken mot Ryssland.

Tvåårskontraktet har löpt ut och först nästa vecka sätter sig bandyförbundet ned för att diskutera framtiden.

Är Jonas Claesson en del av den?

Bandy-VM 2015

– Det vettefan. Det här går ut på att vinna, och jag bara staplar en massa silver på hög. Det är inte godkänt, säger han.

– Men samtidigt så känns det fel läge att prata om sådant nu, det blir lätt fel. Jag har fått fler förfrågningar från klubblag och jag kanske inte ska jobba inom bandyn alls, vi får se.

Inga lösningar

Förbundskaptenen blev lika förvånad som alla andra av den plötsliga vändningen, där Ryssland gick från 1-3 till 5-3 under matchens sista sju minuter.

Och tänkta lösningar hur de skulle ha agerat i stället dök helt enkelt inte upp i huvudet.

– Jag frågade faktiskt Svenne (Olsson, den assisterande förbundskaptenen) för tio minuter sedan vad vi kunde ha gjort, och vi var bara som två fågelholkar.

TT: Du pratade inför matchen att ni var förberedda på en massa olika scenarion. Var det här ett av dem?

– Nej. Det här hade vi inte förutspått. Vi trodde att de skulle åka mycket skridsko i perioder, men att de skulle orka göra det i 90 minuter, det trodde jag aldrig.

Förbundet positivt

Direkt efter matchen var förbundet mer än villiga att hitta en lösning för att Claesson ska kunna vara kvar.

Generalsekreteraren Marcus Norman:

– Vår officiella hållning är att vi vill behålla honom. Nu ska vi förhandla och titta om vi kan hitta ett sätt att göra det.

TT: Varför kan man inte vara klubblagstränare och förbundskapten samtidigt?

– Det är just det vi tittar på, vi är öppna för just en sådan lösning. Han står för så mycket bra. Det handlar inte bara om att vinna eller förlora en VM-final. Han ser sig själv, landslaget och bandyn i ett mycket större perspektiv. Vi ska göra det vi kan för att behålla honom, säger Norman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bandy-VM 2015

Mer i ämnet