SVT:s expert Jonas Holgersson tror att Villa Lidköping, och mittfältaren Johan Esplund (bilden), vinner SM-guld. Foto: BILDBYRÅN

Holgersson: ”Villa Lidköping vinner SM-guld”

Uppdaterad
Publicerad

Seriesegrarna Västerås är favoriter att ta hem SM-guldet i bandy.

Men SVT:s expert Jonas Holgersson tror inte att de regerande mästarna försvarar sin titel.

”Går det att syna Sverige i VM går det förstås att syna Västerås också. Jag tror att Villa Lidköping vinner”, säger han.

Det är snart ett år sedan Jonas Nilsson sköt SM-pokalen till Västerås med tre mål i finalen mot Sandviken på Tele2 Arena.

Nu börjar slutspelet och västmanlänningarnas kamp för att upprepa fjolårets bedrift. Laget valde åttan Vänersborg som kvartsfinalmotståndare.

– Västerås är laget man ska ta sig förbi för att vinna SM-guld. De har spelat på högst nivå, däremot har de inte blivit riktigt testade. De är favoriter men inte oslagbara, säger SVT:s expert Jonas Holgersson.

”Tror Villa vinner guldet”

Vad talar för att Västerås försvarar titeln?

– Att de ligger före de andra lagen. Jag tror att det är enklast att slå Västerås i en finalmatch, över fem matcher blir det svårt. Det lag som är bäst lämpat att slå dem är Villa Lidköping som vann båda matcherna i serien.

Vilka tror du vinner SM-guld?

– Jag tror att Villa Lidköping vinner. De har spelat bra mot alla lag under seriespelet och har en bättre defensiv än någonsin tidigare. För första gången tror jag att Villa vinner. Det har jag aldrig trott förut, säger Holgersson.

Ser fram emot Hälsingederbyt

Den före detta landslagsklippan tycker inte att något slutspelslags val av motståndare stack ut, men ser däremot fram lite extra emot Hälsingederbyt mellan Bollnäs och Edsbyn.

– Oj, vad kul att det blir ett derby, då blir det en extra dimension. Det är bäddat för nya, klassiska duster, säger Holgersson.

Dagens kvartsfinal mellan Västerås och Vänersborg sänds 13.45–15.50 i SVT1.

HOLGERSSON TIPPAR ÅRETS KVARTSFINALER

Västerås–Vänersborg (Holgerssons tips: 3–1 i matcher)

”På ett sätt den minst ovissa matchserien, Västerås är stora favoriter men ändå inte oslagbara. Vänersborg har varit formsvagt på slutet men kanske har försökt vässa formen till slutspelet”.

Bollnäs–Edsbyn (Holgerssons tips: 3–2 i matcher)

”Bollnäs är däremot ett lag som definitivt är i form med tolv raka segrar som avslutning på seriespelet. Jag tror inte att de har mer potential att ta ut, men det ska bli intressant att se hur långt deras form räcker. Bollnäs är favoriter eftersom de redan har allt på plats, men de som hejar på Edsbyn kan också ha förhoppningar”.

Sandviken–Hammarby (Holgerssons tips: 2–3 i matcher)

”Den på papperet tuffaste matchserien. Båda matcherna i serien slutade oavgjort efter att det andra laget kvitterat på hörna i slutminuten, det säger en del om styrkeförhållandet mellan de här två lagen. Jag tror inte att Hammarby är i balans men om de bestämmer sig för att ”nu kör vi” kanske de kan komma stärkta ur det och få lite energi på kort sikt. Om Christoffer Edlund inte kan spela på grund av sin hjärnskakning är det ett stort, stort minus för Sandviken”.

Villa Lidköping–Vetlanda (Holgerssons tips: 3–2 i matcher)

”Jag ser Villa och Västerås som det mest troliga finalparet. Samtidigt kan Vetlanda skrälla. De lyckades slå Villa borta i serien så de vet att det går att rubba dem. Dessutom har Vetlanda några unika kvaliteter i deras kontringar och grymma djupledsspel. Får de ihop defensiven finns det möjlighet att skrälla”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.