Svenska jubelscener efter seger i U19-VM i bandy. Foto: Privat

Sanslös vändning gav svenskt VM-guld

Underläge med 2–4 på tilläggstid. Men när domaren blåst hade Sverige vänt U19-finalen i bandy mot Ryssland och tagit VM-guld. ”Vilken action”, säger Sveriges ryske assisterande förbundskaptenen Sergei In-Fa-Lin till svenskbandy.se efter 5–4-segern.

Avgörandet i Slättbergshallen, Trollhättan, kom i den 10:e tilläggsminuten (!) och matchhjälte blev Christian Älvegran.

Dessförinnan hade Ryssland haft ledningen med 3–0 i halvtid och utökat till 4–0 i andra halvlek. Och även om Sverige kom igen talade inte mycket för en vändning när klockan passerade 90 minuter.

– Jag måste hylla den svenska klacken som satte igång ramsor när vi låg under med 4–0, säger In-Fa-Lin om de 323 åskådarna som hjälpte Sverige att vända 0–4 till 5–4.

Och i den 94:e minuten låg Sverige fortfarande under med 2–4 innan reduceringen kom 93.30. Kvitteringen kom 94.44 och när tiden för det logiska hade varit förlängning slog Älvegran till.

Vad klockan visade när segermålet gjordes? 99.38.