Foto: Scanpix

”Barn måste få vara barn”

Uppdaterad
Publicerad

Tidig elitsatsning är helt fel väg att gå för lagidrotterna. Det hävdar lagkaptenen i det svenska handbollslandslaget. Men åsikterna om tidig elitsatsning går isär bland de svenska toppidrottarna visar SVTs stora undersökning.

– Innan 13 års ålder får det aldrig handla om att skapa en framtida seniorelit. Då måste det primära syftet vara att ha roligt, säger Tobias Karlsson, lagkapten i det svenska handbollslandslaget som tog OS-silver i London förra året.

SVT har besökt det tyska storlaget i handboll, SG Flensburg-Handewitt, där flera svenska landslagsstjärnor spelar som proffs. Alla är överens om att klubbarna måste vara försiktiga med att elitsatsa för tidigt men har olika sätt att resonera kring frågan.

Sportgranskning

Började spela handboll först som tolvåring

Som liten spelade Tobias Karlsson fotboll och ishockey. Först som 12-åring började han spela handboll och elitsatsningen dröjde ända tills han var 18.

– Med reservation för att jag inte vet hur det ser ut inom indiviuella idrotter, men inom lagidrotter är det definitivt fel väg att gå, att tvinga barn att specialisera sig redan i elva tolv års ålder. Då är man för ung för att ta ett sådant beslut, säger Tobias Karlsson.

”Barn måste få vara barn”

Landslagsmålvakten Mattias Andersson har spelat handboll sen han var sex och började elitsatsa i tidiga tonåren.

– Hittar man spelare som i ung ålder är fantastiska talanger måste man få lov att utveckla dem, säger landlagsmålvakten Mattias Andersson. Men, tillägger han, barn måste få vara barn och det måste vara roligt. Om träningarna upplevs som ett tvång riskerar vi att tappa många på vägen.

För första gången har det nu gjorts en undersökning vad den svenska idrottseliten anser om elitsatsning före 13 års ålder. SVT har frågat 10 dam och 10 herrlandslag, sammanlagt 343 personer, vad dom tycker.

Av de 195 elitidrottare som svarat tycker 97 att det är ganska dåligt eller mycket dåligt. Som främsta orsak uppger man tidig elitsatsning leder till att barn slutar och att man därmed missar talanger.

De 90 toppidrottare som tycker tidig elitsatsning är bra eller ganska bra anger som främsta orsak att det ger tillgång till bättre utbildade tränare.

Åtta har svarat att de inte har någon åsikt.

Alla måste få tid att utvecklas

– Barn utvecklas olika så jag tycker inte man kan säga att elitsatsning måste börja vid en viss ålder, säger den förre storspelaren Ljubomir Vranjes som numera är tränare i Flensburg. Om till exempel en 12-årig spelare är väldigt långt fram i sin utveckling är det klart att man måste ge den spelaren möjlighet att att ta ett steg till.

I våras avslöjade SVT att många kommuner vill dra in det ekonomiska stödet till klubbar som elitsatsar på barn under 13 år. Ett avslöjande som rörde upp känslor i idrottsvärlden där politiker beskylldes för okunnighet och klubbar för att ägna sig åt barnmisshandel.

– Man måste ge alla barn tid att utvecklas och låta dem hålla på med flera idrotter, säger Ljubomir Vranjes. Det vilar ett stort ansvar på ledarna att se vilka som är mogna för en elitsatsning.

Hela 75 procent av de som svarat i undersökningen säger att de själva inte deltagit i någon elitsatsning före 13 års ålder. Ändå har de kommit med i seniorlandslagen. Om man ska elitsatsa tycker de flesta att 14 till 16 år är en lämplig ålder.

– Utifrån mina egna erfarenheter så tror jag det är viktigt att hålla på med många idrotter så länge som möjligt, säger Tobias Karlsson. Dels för att få en bred idrottslig utbildning men också för att lära känna många olika människor. Jag tror vi missar väldigt många talanger om vi elitsatsar för tidigt.

Undersökningen

I våras visade SVT flera inslag om hur varannan svensk talang missas på grund av tidig elitsatsning och om unga som siktar på OS medalj redan innan de är tonåringar. Vi följde upp och skickade en undersökning, angående tidig elitsatsning, till totalt 343 personer. Olika personer i landslagen i fotboll, ridsport, innebandy, tennis, ishockey, simning, basket, handboll, gymnastik och friidrott fick ta del och svara i undersökningen. I enkäten har vi använt Riksidrottsförbundets definition av begreppet ”elitsatsning”. Läs hela undersökningen här. Research: Jonas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet