Barn plågas i svensk elitgymnastik

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister inom ledarkulturen för elitgymnastiken, visar en utredning.

Vuxna landslagstränare skäller ut tioåringar för att de äter en frukt extra, och barn ringer hem och gråter för att de är hungriga. 91 procent tränar med skador.

-Det är klart att vi är chockade. Vi trodde inte att det skulle vara så här svart, säger förbundsordföranden Malin Eggertz-Forsmark, till Dagens Nyheter.

Missförhållanden inom gymnastiken

Tidigare har ex-gymnaster och läkare varnat för den ”osunda” ledarkultur som finns inom elitgymnastiken. Psykisk misshandel, viktkontroll och manipulation hör till vardagen. Varningarna fick till resultat att Svenska gymnastikförbundet genomförde en extern utredning. 64 tränare och 33 aktiva har besvarat en enkät, 33 av dem har sedan intervjuats.

Eggertz-Forsmark säger att alla landslagsuppdrag ska omvärderas vid årsskiftet.

Exgymnasten Marisa da Silva har tidigare berättat om hur hon farit illa. Hon har bland annat riktat hård kritik mot topptränaren Staffan Söderberg. Nu känner hon att hon fått upprättelse.

-Jag har absolut fått upprättelse, men det handlar inte så mycket om mig utan om att andra barn ska slippa ha det som jag hade det, säger da Silva.

Ett förtydligande

I inslaget visas några bilder på unga gymnaster som inte har något med undersökningen att göra, inte heller deras förening har det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden inom gymnastiken

Mer i ämnet