Cubs har vunnit World Series 2016. Foto: TT Nyhetsbyrå

Cubs bröt förbannelsen – tog första titeln sedan 1908

Uppdaterad
Publicerad

En av idrottsvärldens mest mytomspunna förbannelser är bruten. Cubs vann sin första World Series-titel sedan 1908, efter seger med 8-7 i en rafflande sjunde match mot Cleveland.

”Curse of the Billy Goat” är numera en förlegad förbannelse. Företagskedjan Billy Goat Taverns ägare och hans illaluktande get blev utkastade från World Series 1945 – och svor: ”Ni kommer att förlora World Series och ni kommer aldrig att vinna igen. Ni kommer aldrig att vinna World Series igen för att ni förödmjukade min get”.

Och så har det varit. Fram tills i natt, svensk tid. Då 108 års väntan var över.

Cubs på twitter

”Det hände! Chicago, det hände”

Och på vilket sätt man bröt förbannelsen. Cubs låg under med 1-3 i matcher – men lyckades mirakulöst vända och vinna tre raka. Nattens avgörande blev en dramatisk tillställning. Kraftigt skyfall avbröt finalen, vid ställningen 6-6. Men därefter kunde Chicago Cubs avgöra.

– Det hände. Det hände! Chicago, det hände. Vi gjorde det, vi är mästare. Jag kan inte fatta det, säger förste basman Anthony Rizzo till AP.

Oavgjort efter full tid

Men det krävdes en extra omgång. Efter de ordinarie nio var det oavgjort mellan lagen, men på övertid blev Chicago-spelarna Miguel Montero Ben Zobrist och stora hjältar med sina poäng. Clevelands Rajai Davis svarade med en poäng, men laget från Chicago höll undan.

– Det var som en tungviktsmatch i boxning. Bara slag efter slag, alla gav precis allt. Jag kan knappt förstå att vi står här till slut, efter 108 år, och håller i pokalen, säger Zobrist till MLB:s webbplats.

Under grundserien har Cubs varit det främsta laget och höll hela vägen. Och finalserien är redan nu en klassiker, mellan två lag som var i desperat behov av titeln. Cleveland vann senast World Series 1948.

Fakta: World Series

Den klassiska MLB-finalen kallas World Series och spelas mellan segrarna i den nordamerikanska basebollens National League (Chicago Cubs) och American League (Cleveland Indians). Finalen avgjordes i bäst av sju matcher.

Fakta: Senaste vinnarna

Här är de senaste årens basebollmästare i USA:

2016: Chicago Cubs

2015: Kansas City Royals

2014: San Francisco Giants

2013: Boston Red Sox.

2012: San Francisco Giants.

2011: St Louis Cardinals.

2010: San Francisco Giants.

2009: New York Yankees.

2008: Philadelphia Phillies.

2007: Boston Red Sox.

2006: St Louis Cardinals.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.