AIK starkast i heta basketderbyt

Uppdaterad
Publicerad

Den har kallats för den mest efterlängtade basketmatchen i landet. I kväll var det dags för det historiska derbyt mellan AIK och Djurgården i ett fullsatt Solnahallen – och vi pratar om division 2.

AIK vann till slut kampen med knappa 72-70.

Basketlaget AIK skapades så sent som i våras med målsättning att bli ett topplag inom några år. Stockholm, saknar helt elitlag det här året men det verkar bli ändring på det nu. Såväl Hammarby som  Djurgården hakade på och nu spelar de tre giganterna i samma division 2 serie.

Och publiken är med på tåget. Slutsålt, 1700 personer,  i Solnahallen före match -  något inte ens gamla storlaget Solna Vikings lyckats med.

Publiken SVT Sport pratade med i de ringlande köerna utanför vittnar om att det är favoritlaget som är största skälet till det nyväckta basketintresset. 

– Jag är här för att det är AIK, men jag gillar basket också. Det blir mycket mål..., säger en AIK supporter i kön.

Ja det råder basketfeber i huvudstaden – ett efterlängtat derby mellan AIK och Djurgården, etta, respektive tvåa i serien.

Uppskjutet möte

Matchen skulle ha spelats redan 18 december men polisen stoppade mötet av säkerhetsskäl. Det säger en del om trycket på derbyt.

– Både vi och AIK har väldigt höga mål att klättra hela vägen och vi har båda en väldigt stor supporterskara och det är det som har saknats inom svensk basket, så det här är stort , säger Djurgårdens tränare Stefan Bergman, som tidigare haft just Solnahalen som sin hemvist när han guldtränat såväl herrar som damer i Vikings.

AIK har det mest namnkunniga laget med stjärnor med proffsspel i Europa på meritlistan som Serkan Inan och Olivier Ilunga.

”Dröm gått i uppfyllelse”

– Basketen gick ner ett tag men nu är den på väg upp igen med det här med AIK, Djurgården och Hammarby, så det är jättekul, säger Ilunga.

– Det har varit en dröm under alla år man spelat utomlands att kunna återvända till Sverige och spela i AIK. Det är faktiskt en dröm som gått i uppfyllelse, säger Inan om det overkliga mötet med Djurgården i kontrast till proffsspel i Turkiet.

Även Djurgården är obesegrat i år och storsatsar. Jon Jönsson, med meriter från bland annat 08 Stockholm, är en av lagets viktigaste kuggar.

Båda lagen i ligan snart

– Vi har enormt mycket bra spelare i Stockholm men de lämnar stan. Så det här är jätteviktigt för den kommande generationen , säger Jonsson till SVT Sport

Finns det plats för både AIK och Djurgården i ligan om ett par år?

– Absolut, vi är där snart, säger Jonsson.

Matchen då? Jo, hemmalaget tog kommandot direkt, ryckte åt sig en 10 poängsledning tidigt. Lillebror Inan, Erkan Inan, var framträdande med kvickt spel och många lysande passningar.

Efter tredje quartern ledde AIK stort med hela 66-48. Publiken sjöng och AIK kände sig som vinnare.

Svajigt slut kostade nästan AIK segern

Det skulle man inte gjort. I sista quartern tappade de svartklädda allt sitt eget lagspel, alla vile avgöra på egen hand, samtidigt som Djurgården ryckte upp sig satte treor och försvarade sig bra.

Matchen blev mer spännande än de 1700 i Solnahallen önskat....

Med 27 sekunder kvar hade AIK till exempel bara gjort tre poäng i sista quartern. Men AIK höll ut och vann till slut med 72-70.

Och tacka publiken för det....

– Det är underbart. Jag finner inga ord. Det är som en sjätte spelare på plan för oss och det är vi oerhört tacksamma för, sa Serkan Inan efter den sköna derbysegern.

Topp 5, Division 2 Svealand Norra

Lag/matcher/vinster/förluster/poäng     

AIK 14 14 0 28

Djurgården 12 11 1 22

Hammarby 14 9 5 18

Doxa BBK 13 8 5 16

KFUM Lidingö 13 7 6 14

Övriga lag i serien är Västerås, Akropol, KFUM Örebro, Skuru, Huddinge och Aros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.